Gebelikte görülen bazı rahatsızlıklara yönelik öneriler

Hamilelikte yaşanan bazı durumlar anne adaylarını sıkıntıya sokabilir. Bu durumlara karşı alınması gereken önlemleri ve beslenme şeklinde dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlattı.

Haberin Devamı

Kabızlık: Lif oranı yüksek besinler (meyve, sebze, kurubaklagiller, tam tahıllı ekmek) tüketin. Günlük sıvı tüketiminizi artırın. Düzenli fiziksel aktivite, bağırsak fonksiyonlarının normal olmasını sağlar. Yürüyüş yapmaya özen gösterin. Her gün 1-2 bardak yoğurt tüketin. Ayrıca probiyotik içeren yoğurtlardan da tüketmek yararlı olacaktır.

Mide bulantısı: Mümkün olduğu kadar kuru besinler tercih edin. Bu dönemde kuru ekmek, galeta, peksimet gibi besinler mideyi rahatlatabilir. Sıvı gıdalar yemek aralarında tüketilmeli.

Mide ekşimesi: Bunun nedeni bebeğin sindirim organlarına baskıda bulunması olabilir. Mide ekşimesi ile ilgili rahatsızlıkları hafifletmek için yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketin. Çay kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Çok yağlı, soslu ve baharatlı besinler tüketmemeye çalışın. Uyurken başınızı yüksekte tutun ve rahat elbiseler tercih edin.

Haberin Devamı

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

- Gebelikte tansiyon yüksekliği olası sorunlardandır. Bu durumda çok tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sofrada ayrıca tuz kullanılmamalıdır.

- Aşırı çay, kahve, kolalı içecekler demir ve çinko emilimini engeller, anemi riskini arttırır. Ayrıca bu besinler kalsiyum yoğunluğu için de zararlıdır. Yemekle birlikte çay içilmemelidir. Günde en fazla 2 bardak çay/kahve yemeklerden en az 1 saat sonra tüketilmelidir.

- Yemeklerde haşlama ve ızgara tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.

- Alkol tüketilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır.

- 2 fincanı aşmadığı sürece zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu çayı içilebilir. Adaçayı, sinameki, fesleğen, ahududu, keten tohumu çayları düşük, rahim kasılması ve erken doğum, gebede kanama riskini artırdığı için içilmemelidir. Ayrıca açıkta satılan karışımlardan ve kaynağı bilinmeyen bitki çaylarından uzak durulmalıdır.

- Hekime danışmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.

- Çiğ et ya da balık tüketilmemelidir.

- Sebze-meyve ve kurubaklagiller iyice yıkanmalıdır.

- Gebelikte hastalık ve ilaç kullanımı bebeğe zarar verebilir. Dışarıda, bilinmeyen yerlerde pişmemiş yiyecekler (salata gibi) yemekten kaçınılmalı, pişmemiş yumurta içeren yiyecekler konusunda (bazı yaş pastalar, mayonez, rafadan sulu yumurta) dikkatli olunmalıdır.

Haberin Devamı

- Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinler az tüketilmelidir. Tatlandırıcı içeren ürünler tüketilmemelidir.

- Anne adayının dengeli beslenmesinin yanında, güneş ışığından yararlanması da büyük önem taşır. Kemiklerdeki kalsiyumun etkinliği için D vitamini gerekir. Günde yarım saat güneş ışığı almak önemlidir.

- Her gün iyi haşlanmış bir yumurta yemeğe özen gösterilmelidir.

- Ödem problemi yaşamamak için tuz ve şekerden uzak durulmalıdır. Ayrıca kullanılan az miktarda tuz iyotlu olmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları