Gebelikte cinsel hayat nasıl olmalıdır?

Gebelik döneminde cinsel ilişkiye girilip girilmeyeceği sorusu, anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri konulardan birisidir. Peki gebelik sırasında cinsel ilişki yaşamak herhangi bir soruna neden olur mu? Cinsel ilişkide bulunmak bebeğe zarar verir mi?

Haberin Devamı

9 AY BOYUNCA CİNSELLİKTEN UZAKLAŞMAK ANNE/ BABA ADAYININ YAŞAM KALİTESİNİ BOZAR

Her ne kadar toplumumuzda yaygın olarak “gebelik döneminde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır” algısı hakim olsa da, riskli gebelikler haricinde cinsel ilişkiden uzak durmanın herhangi bir faydası yoktur. Gebelik sırasında kadınlarda meydana gelen birtakım fizyolojik değişimler, kadınların cinsel isteğinde azalmaya neden olabilir. Ancak dokuz ay boyunca cinsel hayatın tamamen durdurulması, müstakbel anne ve babanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir ve bu zorlu süreçte evliliğe zarar verebilir. 

BU DÖNEMDE KADIN CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA AĞRI DUYABİLİR

Geçtiğimiz aylarda yapılan ve çocuk sahibi olmayı bekleyen 52 çiftin değerlendirildiği kapsamlı bir araştırmanın sonuçları, gebelik sürecinde kadınların cinsel yaşamının erkeklerden daha çok etkilendiğini ortaya koymuştur. Ankete katılan kadınların önemli bir kısmının cinsel ilişki sırasında ağrı duydukları ve vajen kaslarında spazm (vajinismus) sorunu yaşadıklarını bildirmişlerdir. Bu kadınların bir kısmı, yaşadıkları bu cinsel sorunları eşleriyle paylaşmaktan çekindiklerini ve bu nedenle cinsel ilişkiden kaçındıklarını belirtmiştir.

Gebelikte cinsel hayat nasıl olmalıdır

CİNSEL TATMİN TAM BİRLEŞME OLMADAN DA YAŞANABİLİR

Çalışmayı yürüten araştırmacılara göre ağrı ve eşler arasındaki iletişim eksikliği cinsel işlevi olumsuz yönde etkileyen temel faktörlerdir. Bu tür sorunları yaşayan çiftlerin, cinselliğin sadece penis ve vajina birleşmesinden ibaret olmadığını hatırlamaları, cinsel tatminin tam birleşme olmadan da yaşanabileceğini bilmelidir. Erojen bölgelere yapılan masajlar veya karşılıklı mastürbasyon gibi seçeneklerle çiftler birlikte cinsel doyuma ulaşılabilir.

DOKTORUNUZLA CİNSEL İLİŞKİ HAKKINDA KONUŞUN

Gebelik döneminde cinsel birleşme sırasında özellikle dikkatli olunması gereken durumlar mevcuttur. Önceki gebeliklerinde tekrarlayan düşük, erken doğum, rahim ağzı yetmezliği ve buna bağlı erken doğum ya da düşük öyküsü olan kadınların mutlaka kadın-doğum uzmanlarının onayını aldıktan sonra cinsel ilişki yaşamaları gerekir. Mevcut gebeliğinde düşük tehdidi, erken doğum tehdidi, suyun erken gelmesi, vajinal kanama, genital bölgede enfeksiyon gibi normal dışı durumları olan anne adaylarının bu normal dışı durum ortadan tümüyle kalkana kadar cinsel ilişkide bulunmamaları daha doğru olacaktır.

Referanslar

1. Tugut N, Golbasi Z, Bulbul T. Quality of Sexual Life and Changes Occurring in Sexual Life of Women With High-Risk Pregnancy. J Sex Marital Ther. 2017 Feb 17;43(2):132-141.
2. Yeniel AO, Petri E. Pregnancy, childbirth, and sexual function: perceptions and facts. Int Urogynecol J. 2014 Jan;25(1):5-14. doi:
3. Khalesi ZB, Bokaie M, Attari SM. Effect of pregnancy on sexual function of couples. Afr Health Sci. 2018 Jun;18(2):227-234.

Yazarın Tüm Yazıları