GeriHamilelikte Sağlık Gebelikte burun kanaması sık yaşanıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelikte burun kanaması sık yaşanıyor

Gebelikte burun kanaması sık yaşanıyor

Gebelikte burun kanamasının basit önlemlerle durdurabildiğini belirten Op. Dr. Filiz Candan Topuz, burun kanamasının genellikle gebeliğin fizyolojisine bağlı olduğunu kaydediyor.

Burun kanamasıyla başvuran gebede kanama pıhtılaşma bozukluğuyla giden durumların ekarte edilmesi gerektiğini belirten Topuz, kanamanın nadiren uzun sürdüğünü, bu durumda kulak burun boğaz uzmanının müdahalesinin önem taşıdığını söylüyor.

SIK RASTLANAN BİR DURUM

Gebelikte burun kanamasının sık rastlanan bir durumdur. Genelikle basit önlemlerle durdurulabilir. Gebeliğin fizyolojisi gereği plasma volümü artar ve kan basıncı da artmaya eğilimlidir. Ayrıca artmış ödem ve burun mukozasındaki kurulukla da bazen sebepsiz, bazen hapşırma veya sümkürmekle burun kanaması başlayabilir.

KANAMA NADİREN UZUN SÜREBİLİR

Her ne kadar basit ve gebeliğin fizyolojisine bağlı bir durum olsa da burun kanaması ile başvuran gebede kanama pıhtılaşma bozukluğuyla giden durumların ekarte edilmesi gerekir. Tedavinin basit önlemlerle yapılabilir. Basit tampon uygulamak, tuzlu su ve burun nemlendiricileri kullanmak, oda içi havasının nem oranını artırmak, amaçlı oda içi nemlendiricileri kullanmak bu tedavi yöntemlerinden birkaçıdır. Kanamanın durması nadiren uzun sürebilir. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanının müdahalesi gerekebilir.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False