Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Gebelikte ayrıntılı ultrason neden gerekli?

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, gebelikte ayrıntılı/detaylı ultrasonun önemine dikkat çekti ve anne ile bebeğin ultrasonda zarar görmediğini belirtti.

Haberin Devamı

Ayrıntılı gebe ultrasonu, ilk olarak 11 - 13’üncü haftalarında yapılır. Bu haftalarda nukkal translüsensi- NT yani ense kalınlığı önem arzeder. Bu işlem aynı şekilde gebeliğin belirli bir aşamasında bebeğin organlarının belli boyutlara ulaştığı ve gelişimini tamamladığı, amniyotik sıvı miktarının oldukça fazla olduğu ve buna bağlı olarak görünürlüğün en fazla arttığı gebeliğin 18 - 22 haftalar arasında tekrarlanır. Ayrıntılı gebe ultrasonu, bu konuda deneyimli radyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bu tetkik detaylı ultrason olarak da ifade edilir.

AYRINTILI GEBE ULTRASONU İLE NELERE BAKILIR?

Ultrason aracılığı ile annenin vücudundaki tüm değişiklikler incelendiği gibi, bebek (fetüs), bebeğin eşi (plasenta), bebek kordonu (umblikal kord), doğum kanalı (serviks) açıklığı da detaylı şekilde gözden geçirilir. Böylece bebeğin ve annenin sağlığı konusunda ayrıntılı bilgi sağlanır. Detaylı gebe ultrasonu ile tespit edilen problemler konusunda anne ve baba ayrıntılı biçimde bilgilendirilir. 

Haberin Devamı

DETAYLI GEBE ULTRASONU İLE HER ŞEY TESPİT EDİLEBİLİR Mİ?

Detaylı gebe ultrasonu radyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ancak en tecrübeli radyoloji uzmanı dahi kullandığı cihaz ne kadar gelişmiş olursa olsun doğumsal kusurların ancak %80 ila %90’lik bölümünü tespit edilebilir. Zira bazı anomaliler ultrason ile görüntülenemez. Ayrıca ultrason incelemesinde fiziksel bulgular tamamen normal görünmesine rağmen bebek doğduktan bir müddet sonra anomali kendisini gösterebilir.

GEBELİK SÜRESİNCE KAÇ KEZ ULTRASON YAPILIR?

Genellikle 18-22. haftalar arası ayrıntılı gebe ultrasonografisi yapılır. Bunun dışında erken gebelik haftalarında gebelik kesesinin durumunun incelenmesi, fetüsün (bebeğin) kalp atışlarının değerlendirilmesi amacıyla; ileri gebelik haftalarında da fetüsün genel durumunun değerlendirilmesi veya ayrıntılı ultrasonografide tespit edilen anomalilerin takibi açısından (koroid pleksus kisti, böbrek pelvis genişliğinin takibi, barsak parlaklığının takibi, ayrıntılı incelemede pozisyon nedeniyle görüntülenemeyen yapıların değerlendirilmesi) ultrasonografi incelemeleri yapılabilir. Unutulmamalıdır ki ultrasonografi, anneye ve bebeğe zarar vermeyen, radyasyon içermeyen, oldukça güvenli bir yöntemdir. Anne ve fetüsün sağlığı açısından oldukça önemli faydalar sağlayan bir uygulamadır.