Gebelikte antidepresan kullanımı zararlı mıdır?

Hamilelikte ilaç kullanımı genel olarak sorunlara yol açabilir. İlaç kullanımının bu özel dönemde mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Depresyona bağlı olarak kullanılan ilaçların gebelikte de kullanılmasına ilişkin karar verilirken detaylı bir analiz yapılması lazım.

Haberin Devamı

Bazı durumlarda ilaç kullanımın yan etkileri, anne adayının depresyonun kendisi ve bebek üzerindeki olumsuz etkilerinin yanında göz ardı edilebilecek boyutlarda olabilir. Bu tür durumlarda kararın detaylı incelemeler sonucunda mümkünse kişinin psikiyatristinin önerileriyle verilmesi önemlidir. 

DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ KULLANIMI

Planlanan hamileliklerde ilaç kullanımı gebelikten önce düzenlenir. Plansız hamileliklerde ise ilaç kullanımı hamileliğin anlaşıldığı andan itibaren düzenlenmeli. Bu nedenle kişi düzenli olarak ilaç kullanıyorsa ve hamilelik testi pozitif çıktıysa ilk iş olarak bir doktora gitmeli.

GEBELİĞİN İLK 3 AYI İLACIN KESİLMESİ TAVSİYE EDİLİR

Gebeliğin ilk üç ayında eğer anne adayının fiziksel ve ruhsal durumu elveriyorsa ilaç kullanımının kesilmesi tavsiye edilir. İlk üç aylık dönemde bebeğin organ gelişimi olduğu için bu dönem oldukça mühim. Eğer bu dönemde ilaç kullanımı mutlaka gerekli ise minimum dozda kullanılması ve doktor gözetiminin sıklaştırılması önerilir.

Haberin Devamı

Gebelikte antidepresan kullanımı anne adayları tarafından olumsuz karşılansa da bazı ilaçların kullanımı, kullanılmamasından çok daha önemlidir. Özellikle panik atak, kişinin kendine zarar verme düşüncesi ya da intihar eğilimi gibi durumlarda ilaç tedavisinin bırakılması çok daha kötü sonuçlara neden olabilir.

ANNENİN SAĞLIĞI DA BEBEĞİNKİ KADAR ÖNEMLİ

Anne adayları hamileliklerini ilk öğrendikleri andan itibaren hem hormonların hem de içgüdülerinin etkisi ile önceliklerinde her zaman bebeklerinden yana seçim yaparlar. Ancak bu süreçte unutulmaması gereken en önemli husus annenin sağlığının her şeyden önemli olduğudur.

Fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıksız bir kadının bebeği için ne kadar uğraşırsa uğraşsın yeterince faydalı olmayacağı unutulmamalı. Anne adayının yaşadığı her duygu durum değişikliğinin bebek üzerinde etkisi olacağı; anne adayının mutsuzluklarının, kaygılarının ve streslerinin bebeğin gelişimine yansıyacağı göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalıdır.

Özellikle ruhsal sorunlar yaşayan anne adaylarının hatta mümkünse çiftlerin bu dönemde profesyonel destek alması; ilaçlı tedaviden önce psikoterapi ile tedaviyi denemesi önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları