GeriHamilelikte Sağlık Gebelik, Vajinal Mantarı Tetikliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelik, Vajinal Mantarı Tetikliyor

Gebelik, Vajinal Mantarı Tetikliyor

Giysiler ve kozmetik ürünler, mantarı tetikliyor.

Erişkin kadınların yaklaşık yüzde 75'i yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez mantar enfeksiyonu geçiriyorlar. Çoğu kez gebelik, antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum tedaviye kolay cevap veriyor. Ancak kronik vajinal mantar enfeksiyonu hem cinsel hem de psikolojik sorunlara yol açabiliyor.

Vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmalar genellikle başkasından bulaşmaz. Kişinin zaten kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenler ile aktif hale gelip enfeksiyon yaratır.

Çok nadiren cinsel ilişki ile bulaşabilir. Ancak bir kadında mantar enfeksiyonu olması mutlaka cinsel ilişki ile bulaştığı anlamına gelmez. Hayatında hiç cinsel ilişkide bulunmamış kişilerde hatta küçük çocuklarda bile mantar enfeksiyonu olabilir.

Giysiler ve Kozmetik Ürünler Mantarı Tetikliyor

Özellikle kilolu kadınlarda giyilen naylon giysiler ve çamaşırlar bölgede sıcaklık ve nem artışına neden olurlar. Bu durum mantar hücreleri için altın değerinde bir fırsattır. Gelişen enfeksiyon tekrarlama ve kronikleşme eğilimindedir.

Ayrıca renkli tuvalet kağıtları, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilirler. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Burcu Arslan 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False