Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Gebelik testi nedir? Gebelik testi nasıl yapılır?

Gebelik testi hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu testleri uygularken dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyor.

Haberin Devamı

Gebelik testi, hamile olma şüphesi taşıyan bayanların tereddütlerini gidermek için yapılan testtir. Gebelik testleri anne adaylarının kendi yapabileceği şekilde ya da hastane ortamını gerektiren şekillerde yapılabilir.

Gebelik şüphesi taşıyan kadınların yaptıkları bu testler, hem kan hem de idrardan yapılabilir. Kandan ve idrardan bakılan testlerde hamileliğin müjdesi olan HCG hormonu aranır. Bu hormona hamileliğe eşdeğer diyebiliriz.

Gebelik testleri için sabah idrarı tercih edilir. Gebelik testinin bir diğer yapılama şekli ise kanda aranan HCG hormonudur. Bu testlerin pozitif çıkması hamile olduğunuzun habercisidir. Kadınlar bu testleri birkaç belirtiden sonra yapmayı tercih ederler. Anne olmak onları çok mutlu edecektir ve ondan dolayı bu testleri çok isteyerek yaptıracaklardır. Bu testler kadınları zorlayan testler değildir.

Haberin Devamı

Gebelik testi nedir Gebelik testi nasıl yapılır

Toparlayacak olursak gebelik testi, gebeliği isteyen anne adayları için oldukça umut verici ve mutlu edici bir testtir. Anne adayları bu testi ilk önce kendileri evde yaparlar. Anne adayları bu testin sonucuna göre ise gebeliği isteyip istememesi durumuna göre sevinir veya üzülür. Yani bu test anne adayları için bir sevinç kaynağı olabilir. Her eczanede bulunan bu gebelik testini anne adayları evde idrarlarıyla uygularlar. Bunun sonucu pozitif veya negatif olur.

Çift çizgi olmuş olursa pozitif yani “gebelik durumu”, tek çizgi olmuş olur ise negatif yani “gebelik durumu yok” anlamına gelir. Anne adayları bu testi doğru uyguladıkları takdirde testin sonucu %90 doğrudur. Bu testlerin sonucu neye göre belirleniyor diye sorarsanız, bu yapılan idrar testinde idrarda HCG hormonu görülür ise gebelik var, görülmez ise gebelik yoktur. Bir diğer test ise hastane koşullarında kanda bakılır. Yine aynı şekilde kanda HCG hormonu görülür ise pozitif yani “gebelik durumu var”, HCG hormonu yok ise negatif yani “gebelik durumu yok”. Bu testin sonucu ise %98 doğru çıkmaktadır.

[fotogaleri=2632,2731,3040]

Haberin Devamı

GEBELİK HESAPLAMA