Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Gebelik sırasında yolculuk tehlikeli mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında ve son 3 ayında yolculukların tercih edilen bir durum olmadığını dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Gebelikte yolculuk, ilk 3 ay ve son 3 ay çok tercih edilen bir durum değildir. Gebe zorda kaldığı zaman yolculuk yapması gerekmektedir. Sık seyahat etmek sizin ve bebeğiniz için iyi değildir. Yapılan yolculuk sürelerinin 6 saati geçmesi istenmemektedir. İlk 3 ayda yolculuk tavsiye edilmemesinin sebebi, ilk 3 ayda aşerme, bulantı, kusma, çabuk yorulma gibi durumlardır. İlk 3 ay bunlardan dolayı yolculuk çok tavsiye edilmemektedir. Son 3 ayda ise karının büyümesi ve çarpıntı gibi sorunlardan dolayı yine yolculuk çok tavsiye edilmez. Yolculuk yapmadan önce doktorunuza mutlaka danışmanız gerekmektedir. Bir muayene sonrasında yolculuk yapmanız sizin için çok daha sağlıklı olacaktır. Yolculuk süresince ara ara molalar vererek dinlenmeniz gerekmektedir. Yolculuk sırasında mutlaka emniyet kemerinizi takın.

Haberin Devamı

Otobüs yolculukları hamileler için çok tercih edilen yolculuklar değildir. Yolculuk yapılırken bacakların sürekli aşağı doğru durması dolaşımı yavaşlatacak ve bacaklarınızın ağrımasına neden olacaktır. Bundan dolayı yolculuk sırasında bacaklarınızı uzatın veya mümkünse kalp seviyesinden yukarı koyarak dinlendirin ve dolaşımı hızlandırın. 

Gebelik sırasında yolculuk tehlikeli mi

Yolculukta verilen molalarda oturmamanız dinlenerek yürümeniz dolaşımınızın normale dönmesini sağlayacaktır. Uçak yolculukları ise gebeler için daha rahat ve güvenilirdir. Seyahat edilirken rahat giysiler ve ayakkabılar giyilmelidir. Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde mutlaka giderilmeli, tutulmamalıdır. Emniyet kemeri takılı ve yanınızda atıştırmalık bir şeyler olmalıdır. Yolculuk yapılmadan önce her gebenin doktorunuza danışması ve muayene olduktan sonra yolculuk yapması gerekir.

Toparlayacak olursak gebelikte yolculuk yapmak çok gerekli olmadığı şartlarda çok da iyi ve istenen bir durum değildir. Gebe kadının seyahat yapmadan önce mutlaka ama mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Yolculuk yapmasında bir sakınca yoksa gebe sık aralıklarla dinlenerek yolculuğunu yapmalıdır. Gebe kadınlar için çok oturmak iyi değildir. Verilen molalar da gebe kadının yürümesi gerekmektedir. Gebe için otobüs yolculukları tercih edilmemelidir. Gebe kadının yolculuk süresinde yanında atıştıracağı yiyecekler bulundurmalıdır. Gebe kadın kesinlikle emniyet kemerini takmalıdır.

[fotogaleri=2594,2204,1451]

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK BELİRTİLERİ