Gebelik kesesi ne zaman görülür?

Gebelik kesesi embriyoyu saran sıvı boşluğuna verilen isimdir. Rahim içerisinde bulunan bu kese embriyonun tanımlanmasından önceki süreçte gebeliğin belirlenmesi için oldukça önemlidir. Gebelik kesesi hamilelik süresince bebeğin gelişimin gerçekleştiği bölge olması sebebiyle oldukça önemlidir. Bazı durumlarda boş gebelik kesesi oluşabilir. Bu durumda kese oluşumu gerçekleşse de embriyo oluşumu yoktur.

Haberin Devamı

GEBELİK KESESİ HER ZAMAN OLUŞUR MU?

Gebelik kesesi hamile olan her kadında oluşur. Embriyonun doğuma kadar geçen zamanda gelişmesi, büyümesi ve yaşaması için gerekli olan bu kese her hamilelikte bazen de dış gebelik durumlarında oluşur. Gebelik kesesinin oluşumu hamilelik ile birlikte başlasa da görüntülenmesi için zaman geçmesi gerekebilir. Gebelik kesesi yuvarlak bir şekle sahiptir, içerisinde amniyon sıvı vardır ve çevresi rahim içi tabaka ile çevrelenmiştir.

Gebelik kesesi ultrasonda hamilelik ve bebek ile ilgili ilk görüntülenen oluşumdur. Pozitif hamilelik testi, pozitif kan ve idrar testi ile birlikte kesenin oluşumundan bahsedilir. Bu kese annenin kanındaki beta hCG değeri 1000 ila 3000 IU/ml olduğu zaman görülebilir. Bu hesaplama ile kesenin yaklaşık olarak gebeliğin 5. haftasında görülebileceğini söylemek mümkündür. 

GEBELİK KESESİ BOYUTU NEDİR?

Gebelik kesesini hamileliğin başlangıcında yaklaşık olarak 2 - 4 mm çapında bir yuvarlaktır. Gebeliğin 5. haftası ile birlikte kesenin çapı 20 mm’ye kadar genişler.

Gebelik kesesinin şekli ve boyutları gebeliğin ilerleyişi hakkında önemli bilgiler verir. Gebelik kesesinin içerisinde bulunan ve yolk kesesi olarak adlandırılan kesenin şekli ile gebeliğin nasıl sonuçlanacağı arasında önemli bir bağ kurulmuştur. Doğum ile sonuçlanan %95.4’ünde normal, düzgün şekilli ve yuvarlak yolk kesesi gelişimi olduğu, doğum ile sonuçlanmayan gebeliklerin de %78.6’sında yolk kesesinin şeklinde anormallikler olduğu bilinmektedir.

DIŞ GEBELİKTEN NE ZAMAN ŞÜPHELENMELİ?

Dış gebelik, kişiye yapılan gebelik testlerinin pozitif sonuçlanması ve kişide hamilelik belirtilerinin gözlemlenmesine rağmen döllenmiş yumurtanın rahim içi olarak belirlenen alan dışında bir yere yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan gebelik durumudur. Hamileliğin 5. haftasında beta hCG değeri 1500 IU/ml’nin üzerindeyse ve gebelik kesesi ultrasonda gözükmüyorsa dış gebelikten şüphelenilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları