GeriHamilelikte Sağlık Gebelik kesesi hamileliğin kaçıncı haftasında görülür?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelik kesesi hamileliğin kaçıncı haftasında görülür?

Gebelik kesesi hamileliğin kaçıncı haftasında görülür?

Ultrasonda gebelik kesesi kaçıncı haftada görülür? Boş kese gebelik nedir? Gebelik kesesi ne zaman belli olur? Vajinal ultrasonda gebelik kesesi ne zaman görülür? Gebelik kesesi kaç mm olunca bebek görünür?

Bebeğin anne karnındaki dünyası olarak bilinen gebelik kesesi (gestational sac) hamilelik süresi boyunca bebeğin geliştiği yerdir ve içi amniyon sıvısı ile doludur. 

Bu kese yapı itibariyle yuvarlak olup, etrafı rahim içi tabakası ile çevrilmiştir.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova gebelik kesesi ile ilgili şunları söylüyor.

"Anne adayı hamile kaldığını test yoluyla öğrendikten sonra, heyecanla beklediği üç önemli dönem vardır. Bebeğin ultrasonda görülmesi, ultrasonda bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi ve son olarak da bebeğin hareketlerinin hissedilmesidir.

Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir. "

GEBELİK KESESİNİN BOYUTU NE KADARDIR?

Kesenin çapı yalnızca 2-4 mm civarındadır.

GEBELİK KESESİ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Ultrason muayenesi karından ve vajinadan olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Abdominal yoldan yapılan ultrasonografide gebelik kesesi yaklaşık 1 hafta daha geç görülebilir.

ULTRASONDA GEBELİK KESESİ NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir. Bu oluşumun izlenmesi gebeliğin normal olduğu şeklinde yorumlanır.

Gebelik kesesi, 3 haftalık iken çapı ortalama 2-3 mm kadardır. Gebelik 5-5.5 haftalık olduğunda kesenin çapı ortalama 20 mm’ye ulaşır. Ayrıca gebelik kesesinin içinde yolk kesesi adı verilen kese görülmeye başlar. Bu kesinin varlığı, gebeliğin boş gebelik olmadığını doğrular.

Adet gecikmesinin nedeni hamilelikse ve 3-4 gün gecikme sonrası vajinal muayene yapıldığında kese görülebilir.

[fotogaleri=618,3668,3242]

GEBELİK KESESİ HER ZAMAN GÖRÜNTÜLENEBİLİR Mİ?

Evde gebelik testi pozitif çıkan, ayrıca kan testinde de hamile olduğu söylenen anne adayının ilk doktor muayenesinde gebelik kesesi görülmeyebilir. Bunun ilk nedeni ultrason ya karından yapılmıştır ya da erken dönemde yapılmıştır. Yani örneğin gebelik 3-3.5 haftalık ise kese görünmeyebilir.

KESE GÖRÜNMÜYORSA NE ZAMAN DIŞ GEBELŞKTEN SÜPHELENİLMELİ?

Kandaki HCG değeri 5. haftada 1500-2000 IU/mL aralığındaysa, buna rağmen kese görünmüyorsa dış gebelikten süphelenilebilir.

DIŞ GEBELİK NEDİR, NEDEN OLUR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False