Gebelik döneminde makyaj yapmak zararlı mı?

Gebelik dönemi her açıdan hassas bir dönem, yediğimiz yemekten içtiğimiz suya hatta dudaklarımıza sürdüğümüz ruja kadar her şey bebeğimizi etkilemektedir.

Haberin Devamı

Anne adayları hamilelik döneminde günlük hayatlarından kopmamalı ancak bazı rutinlerine ara vermelerini hatta bırakmalarını isteyebiliyoruz. Özellikle günümüzde erken yaşlardan itibaren yapılmaya başlanan makyaj, vücudumuzda ciddi oranlara varan toksin ve ağır metal birikimine yol açmaktadır. Bu birikim anne ve bebekte çeşitli doku ve organlarda birikime yol açarken, biriktiği organlarda da hasara yol açmaktadır. Uzun süreli kurşun maruziyetinin çocuklar IQ düşüklüğüne yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yine benzer şekilde kurşun Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kanserojen madde olarak ilan edilmiştir. Bir diğer ağır metal olan kadmiyumun uzun süreli maruziyeti ise böbrek hasarı, tansiyon yüksekliği ve ileri dönemde kanser vakalarına sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Tüm bu ağır metaller maalesef pek çok makyaj malzemesinde yoğun olarak bulunmaktadır. Üstelik bunlar dışında daha pek çok toksinde vücudumuza nüfuz ediyor. Vücudumuzun en geniş organı olan cildimize bu maddeleri temas ettirdiğimizde cilt tarafından emilmekte ve bir kısmı da kana geçmektedir. Anne adaylarının da vücutlarına süreceği hem kimyasal madde, makyaj malzemesi ve oje aynı şekilde kanlarına karışmakta ve bebeğe de kan yolu ile geçmektedir. Gebelik döneminde oje sürmekten ve yoğun makyajdan kesinlikle kaçınılmalı, mümkünse organik makyaj malzemeleri ile cilde minimum madde temas ettirilmelidir.

Gebelerimiz en çok saç boyasını sormaktadırlar ve son dönemlere doğru bitkisel boyalar tavsiye edilirken aslında tüm bunlar bile vücutta birikimlere neden olabilmektedir.

Özellikle hamilelik döneminde cilt temizliği dışında herhangi bir medikal estetik işlem yaptırılmamalıdır.

Vücudumuzu nemlendirmek için olabildiğince doğal yağlar ile yapılmış organik içerikli kremler tercih edilmelidir. Bu kremler emzirme döneminde de tercih edilmelidir, unutulmamalıdır ki emzirme döneminde kullandığınız ürünler ve yediğiniz yiyeceklerin içeriği anne sütünde tespit edilebilmektedir. Son dönemler anne sütünde ağır metal oranları giderek artan seviyelerde tespit edilmektedir.
Anne olmak aslında ilk haftadan itibaren zor ancak yavrumuzu sağ salim kucağımıza alıp sağlıkla büyütmek için bu dönemde biraz daha fazla fedakarlık yapmalıyız.

Haberin Devamı

Emin olun sağlıklı beslendiğinizde ne o cildinizdeki lekeler tekrar oluşacak ne de göz altlarınıza kapatıcı sürmeniz gerekecek. Yüzünüze en çok yakışan gülümse ile dünyanın en güzel annesi siz olacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları