Gebelik döneminde ağırlık kaybı neden yaşanır?

Gebelikte sağlıklı ağırlık kazanımı için dengeli ve yeterli bir beslenme planı uygulanıp, doktorun uygun gördüğü ilaç ve takviyelerin düzenli kullanılması gerekir. Ancak bazı durumlarda kulağa ne kadar tuhaf gelse de bu dönemde istemsiz olarak kilo kaybı yaşanabilmektedir. Ancak gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin gelişiminde herhangi bir olumsuz tablo oluşturmaması için bu durumun nedenine göre yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Gebelikte kilo vermenin başlıca 2 nedenini şöyle sıralayabiliriz;

1- BULANTI, KUSMA, İŞTAH KAYBI

Özellikle değişen hormonlar nedeniyle oluşan bulantı, kusma, iştah gibi şikayetler gebeliğin ilk trimester (0-13. hafta) döneminin sonuna kadar devam edebilmektedir. Bu şikayetlere bağlı oluşan beslenme yetersizliği sonucu birkaç kilogram ağırlık kaybı görülebilir. Bu süreç boyunca elbette doktor kontrolü ve bulantıyı önleyici beslenme ihmal edilmemelidir.

Bu dönemde doktorun önerdiği takviyelerin kullanılması ve mide bulantısı için yağlı ve baharatlı gıdaların azaltılması, günlük 1 gram taze zencefil tüketimi, yemeklerle birlikte sıvı tüketmeme gibi önlemlerle şikayetler azaltılarak ağırlık kaybı ihtimali ve buna bağlı oluşabilecek beslenme yetersizliğine bağlı komplikasyonlar en aza indirilebilir.

Haberin Devamı

Bulantı ve iştah kaybına bağlı ağırlık kaybı yaşayan anne adaylarının en geç 2. Trimester dönemi başlangıcıyla birlikte şikayetlerin ortadan kalkmalı ve yeterli ve dengeli beslenme ile ağırlık kazanımı devam etmelidir.

2- GEBELİK ÖNCESİ BESLENME ALIŞKANLIĞI VE VÜCUT AĞIRLIĞI

Eğer anne adayı gebelik öncesi normalden fazla BKI (Beden Kitle Endeksi) değerine sahipse gebeliğin ilk trismester döneminde depolanan yağları kullanarak zayıflayabilir. Bu durum doktorun bilgisi ve diyetisyen takibiyle gerçekleşiyorsa normaldir.

Aynı zamanda çok sayıda anne adayı bu dönemde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması konusunda önceki döneme göre daha dikkatli olduğu için ilk dönemde kilo kaybı görülebilir. Ancak gebelik dönemi zayıflama diyeti ve ağır egzersiz programı uygulamak için uygun değildir.Aynı zamanda enerji ve besin öğelerinin yetersiz alımı anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir.

Gebelik Süresince Yaşanan Ağırlık Kaybını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

• Demir, D vitamini, folik asit gebelik döneminde başlıca kullanılması gereken takviyeler olsa da doktor tarafından uygun görülen tüm takviyeleri önerilen şekilde düzenli kullanılmalı.

• Midenin uzun süre boş kalması, kan şekerinin düşmesine ve daha fazla mide bulantısına neden olabilir. Acıkmayı beklemeden küçük miktarlarda sık sık beslenmek kilo kaybını önlemede en önemli adımlardan biridir. Özellikle yağsız atıştırmalıklar, taze ve kuru meyveler tercih edilebilir.

Haberin Devamı

• Taze zencefil tüketimi bulantının olduğu günlerde çay ya da suya eklenerek tüketilebilir. Günlük 1 gram taze zencefil bulantı şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

• Bulantıların artmasıyla su tüketimi azalsa da gebelik döneminde sıvı ihtiyacının karşılanması için öğün aralarında günlük 2-3 litre arası su tüketilmeli.

• Uyku düzenine dikkat edilmeli. Özellikle gece uykusunun bölünmesi ve gün içinde yaşanan stres ve yorgunluğa karşı bu dönemde normalden daha fazla dinlenmek iştah artışına yardımcı olacaktır. 

  

Yazarın Tüm Yazıları