Emel Gökmen
Emel Gökmen
Emel Gökmen

“Fibromiyalji” doğumdan sonra görülebilir!

Bu hastalıkta boyunda ve sırtta belirgin ağrılar olabilir.

Haberin Devamı

Annelik kolay değildir. Uykusuz geceler, sürekli emzirmek için uyanmalar, gazlı ağlayan bir bebek... 24 saat nasıl geçiyor anlamazsınız. Çok zor gibi gelebilir anne olmayanlara... Zordur elbet ama nereden geldiği belli olmayan bir dayanıklılık da olur. Ancak bazen bu yorgunluk ne yapılırsa yapılsın geçmeyebilir. Kendinizi mutsuz, uykusuz, dağılmış hissediyor, sırt ve boyun ağrısı çekiyor olabilirsiniz. Dikkat, tüm bu belirtiler mevcutsa mevcutsa sizde “fibromiyalji” (yumuşak doku romatizması) olabilir!

FİBROMİYALJİ NEDİR?

Fibromiyalji; yaygın vücut ağrıları ile kendini gösteren ama tüm bedeni etkileyen bir hastalıktır. Boyunda, sırtta daha belirgin olmak üzere tüm bedende yer değiştiren ağrılar vardır. Sürekli yorgunluk, halsizlik, hiçbir şey yapacak halin olmaması da tipiktir. Mutsuzluk, uyku bozuklukları, vücutta ağrılı hassas noktalar, eklemlerde sabah sertliği, ellerde ve kollarda uyuşma, şişlik hissi vardır. Tüm beden en küçük baskıda bile dayak yemiş gibi ağrıyabilir. Kabızlık, gaz, şişkinlik gibi barsak çalışmasında düzensizlikler vardır. Fibromiyalji toplumda %2 oranında görülür. Hastaların çoğunluğu 30-60 yaş arası kadınlardır.

Haberin Devamı

SEZARYEN, FİBROMİYALJİYİ BAŞLATABİLİR Mİ?

Fibromiyalji psikolojik değildir. Tamamen biyoelektriksel bir hastalıktır. Bedenin yaşamsal faaliyetlerini yürüten otonom sinir sistemi bozulmuş, olumsuz uyaran üreten alanlardan kötü etkilenir. Temelde yaşamsal enerji dibe vurmuştur. Bu nedenle ilaçlarla tedavisi mümkün değildir. Film ve tahlillerle de tespit edilemez. Çevrenizdekiler sizi anlamayabilir.

Fibromiyaljinin ortaya çıkmasında öncelikli çocuklukta geçirilen boğaz enfeksiyonlarının yarattığı bozucu alan vardır. Buradan çıkan olumsuz uyaranlara jinekolojik bölgedeki olumsuz uyaranlar eklenince hassas yapılı kadınlarda fibromiyalji ortaya çıkabilir. Sezaryenin oluşturduğu beden üzerindeki olumsuz etki alt yapıyla birleşince fibromiyalji açığa çıkabilir. Nadiren olsa da başınıza gelebilir. Bu durumdaysanız tedavi için bazı seçenekler vardır. Emzirdiğiniz için ilaç kullanamazsınız. Fibromiyaljide çok etkili de değildir. Emzirirken nöral terapi yaptırabilirsiniz. Bebeğinize olumsuz etkisi olmaz. Özellikle sezaryen bölgesi bozucu alanı düzeltilmelidir. Anneliğin gücünü ancak tedavi sonrası hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Unutmayınız, siz çok iyi bir annesiniz sadece yapmak istediklerinize bedeniniz yetmiyor. Umutsuzluğa kapılmayın. Her hastalığın nedeni ve çaresi vardır.

Nöroloji Uzmanı
Dr. Emel Gökmen

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ