Erken doğum belirtileri nelerdir?

Doğum zamanı yaklaşan kadınların en büyük korkularından birisi şüphesiz ki erken doğum ihtimalidir. Pek çok kadın vücudun doğuma hazırlık olarak yaptığı kasılmaları erken doğum işareti olarak algılasa da aslında bu kasılmalar ile erken doğum kasılmaları arasında bazı farklılıklar vardır.

Haberin Devamı

HER KASILMA ERKEN DOĞUM BELİRTİSİ MİDİR?

Hamile kadınların yaklaşık olarak %10’unun yaşadığı erken doğum kasılmaları hazırlık sancılarının aksine doğumun başlamasına işaret eder. 

Pek çok kadın gebeliğinin üçüncü üç aylık döneminde yaşadığı kasılmaların erken doğuma işaret ettiğini düşünse de ilk kasılmalar ile birlikte paniğe kapılmamak ve stres olmamak bu süreçte büyük önem taşımaktadır.

İlk kez doğum yapacak olan kadınlar Braxton Hicks kasılmalarını genellikle hissetmezler bu nedenle ilk doğum öncesinde hissedilen kasılmaların erken doğum kasılması olma ihtimali daha fazla olduğu için doktora görünmekte fayda vardır.

ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Erken doğuma işaret eden kasılmalar ikinci üç aylık ve üçüncü üç aylık dönemde ortaya çıkabilir. Bu kasılmalar zamanla azalmaz ya da geçmez.
  • Hatta zaman geçtikçe daha sık tekrarlanır ve tıpkı doğum sancıları gibi belirli bir düzeni takip eder. Bel ve sırtta ağrı ve baskı hissi, vajinal akıntının artması, akıntının renkli olması ya da içerisinde kan bulunması, menstrual kanama döneminde ortaya çıkan ağrılara benzeyen ağrılar, bağırsak krampları erken doğum belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Bu belirtilerden sadece bir tanesi bile ortaya çıktığında belirtiye eşlik eden düzenli kasılmalar da oluyorsa mutlaka doktora haber vermek gerekir.
  • Erken doğum belirtileri ile birlikte başlayan kasılmaların saatte dörtten fazla olması halinde belirtileri göz ardı etmeden mutlaka önlem alınmalıdır. 

ERKEN DOĞUM DURDURULABİLİR Mİ?

Erken doğum başladıysa hemen paniğe kapılmaya gerek yoktur. Eğer hızlı bir şekilde hareket edip doktorunuz ile iletişime geçerseniz yatak istirahat ile birlikte erken doğumun engellenmesi sağlanabilir.

Gerekli görülen durumlarda gebeliğin yakından takip edilebilmesi için hastaneye yatış gerçekleştirilebilir. Erken doğum riski olan kadınların genellikle sürekli olarak istirahat etmeleri, bol sıvı tüketmeleri ve idrar yolu enfeksiyonuna karşı önlem almak için gerekli hijyen adımlarını uygulamaları, ağır kaldırmamaları ve stresten uzak durmaları gerekir. Rahim kasılmasını önleyen ilaçların doktor kontrolünde kullandırılmaları da belirli oranda önerilir.

YA SANCIYI ANLAMAYIP ÇOCUĞUMU EVDE DOĞURURSAM!

Yazarın Tüm Yazıları