GeriHamilelikte Sağlık Düşük kilolu hamileler dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Düşük kilolu hamileler dikkat!

Düşük kilolu hamileler dikkat!

Düşük kilolu hamileler risk daha fazla.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki düşük kilolu kadınlar gebe kaldıkları zaman bulantı ve kusmadan dolayı daha ciddi risk altına girebilirler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu düşük kilolu hamileler hakkında bilgi veriyor...

Çoğu kadın gebeliğinin erken dönemlerinde sabah bulantılarından şikâyet eder. Yalnızca çok az bir kısımda bu durum ciddi bir hale gelir ki bu durumda yani aşırı bulantı ve kusma olan gebeliklerde yeterli gıda alamama, susuz kalma ve kilo kaybı gibi sonuçlara yol açabilir. Anne ve bebeğin durumunu riske atmamak için ciddi kusması olan gebeler hastaneye yatırılır ve damardan beslenme yapılır. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de son çalışmalarda düşük kilolu kadınların gebeliklerinde riskin arttığı belirtilmektedir.

1992 ile 2001 yılları arasında İsveç'te yapılan bir araştırmada gebelik öncesinde düşük kiloda olan kadınlarda aşırı kusma ve bulantı normal kadınlara göre %43 oranında daha fazla görülmüştür. Ayrıca obez kadınlarda da bunun tersi olmuş ve normal kilolu kadınlardan %10 daha az riskli bulunmuştur. Bu çalışmada aşırı bulantı ve kusma olan kadın sayısı, kilodan bağımsız olarak fazla artmamıştır. Sadece %1 inde, hastaneye yatışını gerektirecek kadar şiddetli olmuştur. Bu yüzden kilosu düşük olan kadınlar ve bu kadınların doktorları nispeten yükselen riskler nedeniyle uyanık olmak durumundadırlar.

Neden olur?

Her ne kadar sebebi tam olarak bilinmese de düşük kilolu kadınların vücutları açlıktan ve susuzluktan daha kolay etkilenmelerinden dolayı, bulantı kusmadan da daha çabuk etkilendikleri düşünülebilir.

Ne yapmalı?

Gün boyu üç büyük ana öğün yemek yerine küçük porsiyonlar halinde yemek yemek daha doğru olacaktır. Ayrıca doktorunuzun önereceği bulantı giderici haplardan da gerekirse kullanabilirsiniz.

HAMİLELİKTE KİLO HESAPLAMA

False