GeriHamilelikte Sağlık Dış gebelikte erken teşhis önem taşıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dış gebelikte erken teşhis önem taşıyor

Dış gebelikte erken teşhis önem taşıyor

Her 100 hamilelikten birinde dış gebelik görülüyor.

Her 100 hamilelikten birinde dış gebelik görüldüğünü belirten Dr. Alev Özdemir Karabağ konuyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

Sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durum olan dış gebelik, döllenen yumurta hücresinin fallop tüpü içine yerleşip gelişmesidir. Döllenmiş yumurtanın fallop tüpü içinde büyümesi tüpün patlamasına ve ciddi kanamalara neden olabilir. Göğüslerde şişlik, mide bulantısı, adet gecikmesi gibi hamilelik belirtilerinin yanı sıra anormal kanamalar ve ağrılar da dış gebeliğin belirtileri arasında yer alır.

Günümüzdeki erken tanı yöntemleri ve tedavi seçeneklerindeki gelişmeler sayesinde dış gebeliğin erken dönemde, anne hayatını tehlikeye sokmadan tespit edilebilir ve annenin tüpünde hasar meydana gelmeden tedavi edilebilir.

Kimler dış gebelik riski taşır?

Dış gebelik genellikle; fallop tüplerinin iltihaplanması, zarar görmesi ya da şeklinin bozulması nedeniyle meydana gelir. Bunun yanı sıra; hormonal dengesizlikler ya da anormal cenin gelişimi de bu durumda bir rol oynayabilir. Ayrıca; pelvik enfeksiyon, daha önce yaşanan dış gebelik, uygunsuz şartlarda yapılan kürtaj, geç anne olma, sigara kullanımı, kronik kadın hastalıkları ve doğuştan hasarlı tüpler de dış gebeliğin gelişmesine neden olabilir.

Dış gebelik tanısı nasıl konur?

Dış gebelik kanama, ağrı vb. belirtiler verebileceği gibi hiçbir belirti vermeden de görülebilir. Bu gibi durumlarda erken teşhis için gebelikten şüphe etmek ve düzenli doktor kontrolleri çok önemlidir. Jinekolojik muayenedeki bazı özellikler (şiddetli karın ağrısı, ele gelen kitle), ultrasonografide batın içi kanama, ektopik gebelikle ilgili bir yapı tespiti, kanda BhCG ve laparoskopi yapılması tanıya varmada çok önemlidir.

Dış gebelik tanısını erken koyarak henüz tüp hasar görmeden kapalı cerrahi operasyon veya ilaç ile tedavi edilebilir. Ancak yine de tüp hasar görebilir ve yeni bir gebelikte bu durum yüzde 10-15 tekrarlayabilir. Bu sebeple geçirilmiş dış gebelik hikâyesi olan kadınların yeniden gebe kaldıklarında zaman geçirmeden jinekologları tarafından değerlendirilmeleri gerekir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Dr. Alev Özdemir Karabağ

HAFTA HAFTA GEBELİK

False