Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal

Diş eti iltihabı erken doğum sebebi olabilir!

Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları erken doğum riski oluşturabiliyor.

Haberin Devamı

Ağız ve diş bakımı her dönemde olduğu gibi hamilelikte de önem taşır. Diş Hekimi Ece Tatar Sıdal, bu dönemde gereken önemin verilmediği takdirde diş eti iltihaplarının erken doğum riski oluşturduğunun altını çizdi, hamilelikte ve öncesinde yapılması gereken diş tedavileri hakkında bilgiler verdi.

Diş eti rahatsızlıkları, özellikle hamilelik döneminde ciddi problemler oluşturur. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan kadınların hamilelik öncesinde gerekli diş tedavilerini tamamlamaları gerekir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, hamilelikte erken doğum riski oluşturur, 37. haftadan önce doğum gerçekleşebilir. 

Hamilelik sırasında diş eti iltihabı görülme sıklığı %50 ila %100 arsında değişir; yani her 10 hamileden en az 5’i diş eti iltihabı sorunu yaşar. Bu durumun esas nedeni kandaki hormon seviyesindeki artıştır. 

HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİSİ YAPILMALI MI?

İdeal olan, hamilelik öncesi tüm ağız bakımının kontrol edilmesi ve gerekli tedavilerin yapılmasıdır. Hamilelikte meydana gelen diş eti iltihabı, ‘başlangıç periodontal tedavi’ birlikte kontrol altına alınabilir.

Başlangıç halindeki diş eti iltihabı problemleri anestezi ya da ilaç tedavisine gerek duyulmadan, yapılan işlemler ile çözülebilir. Ancak sorunlar ilerlemiş ve hastanın yemek yemesini engelliyorsa cerrahi müdahale yapmak veya ilaç kullanımı önerilebilir.

Hamilelikte lokal anestezik maddeler güvenle kullanılabilir fakat acil durumlar dışında tercih edilmez. Doktor kontrolü altında, hamilelik döneminde bazı antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. 

HAMİLELİKTE DENTAL TEDAVİLER İÇİN EN GÜVENLİ ZAMAN HANGİSİDİR?

Hamilelikte dolgu uygulaması her dönemde yapılabilir. Uzun süreli ve lokal anestezi uygulaması gerektiren tedaviler (diş çekimi, diş eti operasyonu vb.) 2.trimester döneminde, yani 3 - 6 aylar arasında güvenle yapılabilir. Hamilelik döneminde mümkün olduğunca hastadan radyografi almaktan kaçınmak gerekir. Ancak radyografi alınması zorunluysa, bunun için en doğru dönem 2. trimester yani 3-6 aylar arasıdır.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?