Çağdaş Kışlaoğlu
Çağdaş Kışlaoğlu
Çağdaş KışlaoğluYazarın Tüm Yazıları

Dikkat, diş çürüğü erken doğum riskini artırıyor

Bir kadın, hamilelikle birlikte hayatının en özel misafirliğini yapar. Ancak bu dönemde çeşitli sağlık problemlerine karşı daha dikkatli ve özverili olması gerekir. Özellikle de hassaslaşan ağız ve diş sağlığı konusunda anne adaylarına büyük görevler düşüyor.

Haberin Devamı

Bir kadın, hamilelikle birlikte hayatının en özel misafirliğini yapar. Ancak bu dönemde çeşitli sağlık problemlerine karşı daha dikkatli ve özverili olması gerekir. Özellikle de hassaslaşan ağız ve diş sağlığı konusunda anne adaylarına büyük görevler düşüyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, hamilelikte sağlıklı bir ağız sağlığı için yapılması gerekenleri anlatıyor.

ÇÜRÜKLER ERKEN DOĞUMA YOL AÇABİLİR

Hamilelik planlaması yapan anne adaylarının atlamaması gereken sağlık kontrollerinin başında ağız ve diş sağlığı geliyor. Her ne kadar ağız ve diş sağlığı yeteri kadar önemsenmese de yol açtığı sonuçların hem anne adayının genel sağlığını ve bebeğin sağlığını etkilemesi, bu konuda bilinç ve farkındalık düzeyini arttırıyor. Bu yüzden hamilelik öncesi yapılan bu muayeneler, hem bebeği korumak hem de annenin rahat bir hamilelik dönemi geçirmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Eğer anne adayında çürük varsa, hamilelik öncesinde tedavi edilmelidir aksi takdirde bu durum erken doğuma ve bebeğin düşük kilolu olmasına yol açabilir.

Haberin Devamı

ÇÜRÜKLER BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Sağlık söz konusu olduğunda birçok hurafe özellikle hamileler için büyük bir bilgi kirliliğine yol açıyor. Bu yaygın hurafelerden biri olan hamilelik döneminde annenin vücudundan kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği düşüncesi tamamen yalandır. Bu süreçte annenin beslenmesine dikkat etmesi; kalsiyum, fosfor ve vitamin bakımından dengeli beslenmesi ve ağız-diş bakımını yapması, oluşabilecek herhangi bir risk durumunu ortadan kaldırır. 

HAMİLELİKTE DİŞLER NEDEN ÇABUK ÇÜRÜR?

Hamilelik döneminde dişlerinin çürümesinin arkasında birçok faktör yatar. Öncelikle vücuttaki hormon seviyesinin yükselmesiyle birlikte diş ve diş etleri hassaslaşır. Bu durum diş eti hastalıkları ve diş çürüklerine zemin hazırlar. Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen hormonlarının etkisiyle, diş etleri bir hedef haline gelir. Hamilelik gingivitisi olarak tanımlanan bu problem ilerlediğinde diş sallanmalarına ve kayıplarına yol açabilir.

ASİT SALGISI DA ÇÜRÜK OLUŞUMUNU ARTIRIYOR

Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantıları ve kusmalar ağız içinde asit salgısını arttırarak dişlerin yüzeyinde aşınmalara, dişin sert dokularının bakterilerin salgıladığı asitlerden dolayı yumuşamasına ve bunun sonucu olarak da çürüklere yol açar. Anne adayının bu noktada yapması gereken ağzını çalkalaması ya da yarım saat sonra dişlerini fırçalamasıdır. Ayrıca bu dönemde anne, karnındaki bebeğin diş gelişimini de dikkate alarak A, C, D vitaminleri içeren yiyecekler, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin besinler tüketmelidir. Sanılanın aksine; annenin, çocuğun gelişmekte olan dişlerini güçlendirmek için kullanacağı flor tabletleri bir fayda sağlamamaktadır.

Haberin Devamı

HAMİLELİK SIRASINDA DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?

Hamileliğin en hassas olduğu 0-3 aylık dönemde ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine gidilmelidir. Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri gibi işlemlerde 3-6 aylık dönem müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir. Doğum öncesi son 3 aylık süreçte ise, bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

HAMİLELİK SIRASINDA İLAÇ KULLANILABİLİR Mİ?

Hamilelik süresince anne adayının ilaç kullanımından önce doktoruna danışması ve önerilerini dinlemesi gerekir. Diş tedavilerinde kullanılan antibiyotiklerden özellikle penisilin türevlerinin bebek açısından bir zararı bulunmamaktadır. Ancak tetrasiklin grubu antibiyotiklerde tetrasiklin renklenmesi adı verilen ve geri dönüşü olmayan renklenmeler meydana gelebilir. Diğerlerinde böyle bir etki tespit edilmemiştir.

ANNE ADAYLARI, DİŞLERİNİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALI?

  • Ağız ve diş sağlığına eskiden daha fazla dikkat etmelidir,
  • Mutlaka en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır,
  • Olası kusma durumlarından sonra dişler fırçalanmalıdır,
  • Ağızdaki asidik seviyeyi yükseltecek şekerli ve asitli besinlerden kaçınılmalıdır,
  • Çok sıcak veya çok sıcak gıdalar tüketilmemelidir,
  • Çürüme ve ağrı belirtisi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları