GeriHamilelikte Sağlık Çocuğunuzun Geleceği Sizin Elinizde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzun Geleceği Sizin Elinizde

Çocuğunuzun Geleceği Sizin Elinizde

Hamilelikte stres yaşayan kadınlar üzerinde yapılan araştırma şaşırtıcı sonuçlar doğurdu.

Stresten uzak bir hamilelik dönemi geçiren annelerin bebekleri, daha sosyal oluyor, dili daha iyi kullanıyor ve insan ilişkilerinde daha büyük başarılar kazanıyor.

Cambridge Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, anne adayının salgıladığı hormonların, doğacak çocuğun iletişim ve sosyalleşme yeteneğiyle hitabetini doğrudan etkilediğini ortaya koydu.

Çocuğun Sosyalleşme Yeteneği Annesine Bağlı

Bilim adamları, stresli bir hamilelik dönemi geçiren anne adaylarının erkeklik hormonu testosteronu daha çok salgıladıklarını belirterek, bu hormonun da bebeğin sosyalleşme yeteneğini, konuşma kabiliyetini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çektiler.

Bunun sonuçlarının otizme kadar varabildiğinin de altını çizen bilim adamları, sosyal bir çocuk sahibi olabilmenin ilk yolunun sakin ve stressiz bir hamilelik döneminden geçtiğini belirtiyorlar.

Stres rahimdeki bebeği 13. haftadan itibaren etkilemeye başlıyor. 100 bebeğin anne karnından 7 yaşına kadar olan dönemi üzerine yapılan incelemede testosteron seviyelerinin çocuğun gelişimini etkilediği kanıtlandı. Kız bebeklere göre 10 kat daha fazla testosteron taşıyan erkek bebeklerin doğumdan 24 saat sonra bile insanlara mekanik objelerden daha az ilgi duyduklarını görüldü.

Anne karnında yüksek testosterona maruz kalan bebeklerin 12 aylıkken kendi anne-babalarıyla bile diğerlerinden daha az göz teması kuruyorlar. Bu bebekler 18 aylıkken ya hiç konuşmuyorlar ya da diğerlerine göre çok daha az kelime biliyorlar.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False