GeriHamilelikte Sağlık Çalışan hamilelerin dikkatine!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çalışan hamilelerin dikkatine!

Çalışan hamilelerin dikkatine!

Çalışan anne adayları nelere dikkat etmeli?

Hamileyken çalışmayı sürdürmeniz, etkin kalmanızı sağlamanın yollarından biri olmasının yanı sıra, gelir durumunuzda değişiklik olmamasını da sağlar. Ama hamileliğiniz ilerledikçe, aşırı yorulmamaya dikkat etmeniz gerekir. Günümüzde çalışan pek çok kadın, hamile kaldıktan sonra, belirli bir süre için de olsa, çalışmayı sürdürmektedirler. Kendinizi aşırı yorgun, bitkin hissetmediğiniz sürece, bunun hiçbir sakıncası yoktur. Bununla birlikte, sağlığınızı korumayı amaç alan bazı kurallara uymanız gerekir.

Her şey yolunda gidiyorsa, hamileliğinizin 32. haftasına (8. aya kadar) çalışmanızı sürdürebilirsiniz. O tarihten sonraysa, kalbiniz ve akciğerleriniz üstündeki yük, bedeniniz ve omurganız üstündeki ağır baskı, son derece artar. Bazı doktorlar da olanak varsa, hamileliğin 28. haftasından (7. ay) sonra, çalışan kadınların işi bırakmalarını öğütlemektedirler.

Koşuşturan bir anne

Zaten bir ya da birkaç çocuğunuz varken yeniden hamile kaldıysanız ve çalışmayı sürdürüyorsanız, çok daha başka sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Hamileliğin erken döneminde çok sık rastlanan sabah bulantıları ve kusmalarını geçirmeyebilirsiniz; ama bunun hiçbir güvencesi yoktur. Sabah bulantı ve kusmalarının etkilerini azaltmanın en iyi yollarından biri, bol bol dinlenmektir; ama gözünüzü açar açmaz ortalıkta koşuşturup durmaya başlayan küçük bir çocuğunuz varsa, bu fırsatı bulmanız hiç de kolay değildir.

Çalışmayı sürdürmek istiyorsanız bunları iyi düşünün

Ayrıca gün boyu işte çalıştıktan sonra, eve dönünce çocuğunuzun -ya da çocuklarınızın-yemesiyle, yıkanmasıyla, yatmasıyla, ertesi gün giyeceklerini yıkayıp ütülemekle uğraşmak, sizi bitkin düşürmesinin yanı sıra, üstünüzde büyük bir baskı, stres yaratır. Dolayısıyla çalışmayı sürdürmek zorundaysanız parasal sorunlardan ötürü- ya da işinizi çok sevdiğinizden zorunluluk olmasa da sürdürmek istiyorsanız, şunları çok iyi düşünmelisiniz:

  • Eşiniz ilk çocuğunuzu ya da çocuklarınızı yuvaya ya da okula götürüp, alma işini üstlenebilecek mi?
  • Size hiç değilse haftada bir gün ev işlerinde yardım edecek birini tutma olanağınız var mı?
  • Yıllık izninizi tam olarak kullandınız mı? Kullanmadıysanız, işvereniniz, birer ikişer günlere bölerek kullanmanıza izin verecek mi?

Bundan sonra, çalışmayı sürdürmeye karar verirseniz, yapmanız gereken şey, çalışma saatlerindeki yaşamınızı, işlerinizi kolaylaştıracak biçimde düzenlemeye çalışmak, ayrıca iş yaşamında hırslı olmayı bir yana bırakarak, çalışırken kendinizi zorlamaktan kaçınmaktır.

Erkenden bırakmak...

Ellerinden geldiği kadar hamileliklerinin ileri dönemlerine kadar çalışmayı tasarlamış pek çok kadın, düşündüğünden önce işi bırakmak zorunda kalır. Bunun nedeni, hamileyken çalışmayı sandıklarından çok daha zor bulmaları ya da tansiyon yükselmesi, aşırı şişmanlama, el ve ayaklarda, bileklerde şişme (ödem) gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmalarıdır. Gelirinizde önceden planladığınız süreden çok daha önce kesilme olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Eylem planı nasıl olmalı?

  • İşleri acele etmeden yapın. Her zamanki enerjinizi bulamayacaksınız.
  • Yorulduğunuz zaman, yaptığınız iş ne olursa olsun, ara verin. Aşırı zorlanmayın.
  • Varis çorabı kullanın. Varislerinize -varsa-iyi gelecek, bacaklarınızı büyük ölçüde rahatlatacaktır.
  • Sık sık dinlenme molası verin. Çok oturuyorsanız, sık sık ayağa kalkıp şöyle bir dolaşın. Otururken, ayaklarınızı yükseğe kaldırın.
  • Bazı esnetme egzersizleri yapın.
  • Çalışma saatleriniz dışında bol bol dinlenin. İşiniz ne kadar yorucuysa, çalışma saatlerinizi o kadar kısaltmanız gerekir.
  • Çok sigara içilen, dumanlı bir ortamda çalışmayın. Çalışma arkadaşlarınızla bu konuda konuşun; çalıştığınız yeri sık sık ve uzun uzun havalandırın. Sigara dumanı, karnınızdaki bebek için zararlı olmasının yanı sıra, yorgunluğunuzu da artırır.

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False