GeriHamilelikte Sağlık Bu yöntem hamilelerin rahatlamalarını sağlıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bu yöntem hamilelerin rahatlamalarını sağlıyor

Bu yöntem hamilelerin rahatlamalarını sağlıyor

“Tomatis Yöntemi” doğumu da kolaylaştırıyor.

Anne adaylarının yaşadığı birçok sorunu bu terapiyle çözmek mümkün. Hamilelik döneminde kadınların rahatlamasına uyku kalitelerinin yükselmesine, korkularının üstesinden gelerek mutluluk duygusuyla bebeklerine yönlenmelerine yardımcı olan “Tomatis Yöntemi” hakkında merak edilenleri Tomatis Terapisti Fonolog ve Pedagog İsra Güneş anlattı.

Anne ile bebek arasındaki iletişim anne karnında başlar. Bebek annesinin sesini, ritmini ve melodisini tüm vücut seslerinden ayırt ederek dinler. Annesine doğru yönelir. Anne mutlu, huzurlu ve rahatsa bebeğin kendine güveni artar,dış dünyayla iletişime geçme isteği artar, dikkatle dinler.

Anne mutlu ise bebek de içeride mutludur. Huzurludur, kendini güvende hisseder. Annesinin omurgasına doğru başını koyar ve annesinin sesini kemik titreşimiyle dinler. Bir nevi iki kalp birlikte atar. Fakat anne gergin, mutsuz ve huzursuz ise bebek de etkilenir. Bebek, annesinin sesini dinlemek istemez, içine döner ve kendini güvende hissetmez. Dış dünyayla iletişime geçmek istemez. Bu daha sonraki yaşantısını olumsuz etkiler.

Tomatis Yöntemi nedir?

Her insanın fiziksel ve duygusal gelişiminde kulağın özel bir rolünün olduğunu kanıtlayan Prof. Dr.Alfred Tomatis’in yarım asrın üzerindeki birikimi ile geliştirdiği bir yöntemdir. Duyma, konuşma, beden ve psikoloji arasındaki karşılıklı etkileşimi fark eden Prof. Dr. Alfred Tomatis, bu bilimin terapi yöntemi olarak kullanılmasını sağladı.

Tomatis yöntemi yorgunluktan depresyona, öğrenme zorluğundan iletişim bozukluğuna, dikkat eksikliği sendromundan otizme varıncaya kadar bir sürü rahatsızlığa derman oluyor. Onun terapi yöntemi, kulağın sadece bir ses organı olmasının yanı sıra denge merkezi ve beynin en önemli enerji kaynağı olduğu fikrine dayanıyor.

Tomatis Yöntemi nasıl uygulanır?

Öncelikle özel Tomatis dinleme testi yapılır. Bu test kişinin 125 Hz. ile 8000Hz. arasında duyduğu ya da duyamadığı frekansları, dinleme potansiyelini ve olası işlev bozukluklarını, hangi kulağını daha dominant kullandığını, aynı zamanda beynin hangi tarafının daha baskın olduğunu tanımlamak için yardımcı olur. Testin analizi kişi ile birlikte yapılır. Testin sonucunda kişinin ihtiyaçlarına göre ikişer saatlik özel bir program hazırlanır. Dinleme seansları 10 – 12 gün sürer.

17 yaşa kadar hangi amaçla olursa olsun dinleme kürü yapılacak çocukların annelerinin de ücretsiz olarak dinleme kürüne katılmaları gerekiyor. Anne-çocuk arasındaki etkileşim çok yoğun olduğundan, çalışmalardan sonuç alabilmek için birlikte uygulanması gerekiyor.

Tomatis yöntemiyle dinleme terapisine katılan annelerin raporladıkları sonuçlardan bazıları söyle;

* Hamilelik döneminde annelerin uyku kalitesinin ve süresinin yükselmesi,

* Sırt ağrılarının yok olması,

* Annelerin kendilerini daha iyi hissetmeleri,

* Kolay doğum,

* Ağlayan bebeklerde rahatlama

* Bebeklerin kilolarının ortalamanın üzerinde olması,

* Bebeklerin yeni hayatlarına daha hızlı uyum sağlaması.

Kimler Tomatis Yöntemi’nden yararlanabilir?

Tomatis Yöntemi’ni anne karnındaki bebekten başlayıp, üst yaş sınırı olmadan herkes kullanabilir. Bebeklerinin duygusal gelişimini desteklemek isteyen anne adayları, doğumu ve sonrasındaki adaptasyon sürecini kolaylaştırmak isteyen anneler, davranış ve iletişim bozukluğu, disleksi, konsantrasyon eksikliği sorunları yaşayan çocuklar, bedensel ve fiziksel gelişimi desteklenmesi gereken çocuklar, yorgunluk ve enerjisizlik sorunu yaşayan yetişkinler, panik atak, migren, reflu, vertigo sorunu olan ya da uyku problemi yaşayan yetişkinler, iletişim ve ifade güçlüğü çeken ya da kolay lisan öğrenmek isteyen yetişkinler çok yüksek seviyede bu yöntemden fayda sağlayabilirler.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False