Tolgay Şatana
Tolgay Şatana
Tolgay Şatana

Bel ve sırt ağrılarıyla savaşın!

Hamilelikte görülen omurga ağrılarını önlemek için kalsiyum ve proteinli beslenin.

Haberin Devamı

Annelik kadınlığa geçişin en ciddi basamağını oluşturduğu bir gerçektir. Bazı değişimler özellikle cinsel organlarda ve karakterlerde çok az gerileyerek ‘olgun kadın’ görünümünü kazandırır. Böylesine kutsal ve saygın bir hayat tecrübesi, kadın kimliğinde bu farklılaşmayla ortaya çıkan onurlu bir madalyon gibidir.

Kas iskelet sisteminin hamilelikteki hormonal dalgalanmalara cevabı rahim, meme dokusu kadar hızlı değildir. İskelet uyumu aylar içinde gelişir ve uyum sürecinde yıkıma karşılık veren savunma olarak tariflenebilir. Kemik çatı güç kaybeder, yıkılıma uğraması yaygın kemik ağrılarına sebep olabilir. Gevşemeye başlayan bağ yapıları, eklemlerin hareket sırasında limitlerini zorlanmasına ve yaralanmalara sebep olabilir. Omurga eklemlerinin gevşeyen bağlarla disk üzerine yaptığı aşırı yüklenme çeperde yırtıklara ve bel boyun fıtıklarına sebep olması bu yüzdendir. Hamilelikte omurga ağrıları farklı evrelerde değişik karakterde olur. Bu yüzden her evrede farklı önlemler gerekecektir.

Haberin Devamı

Hamilelik üç aylık evrede (trimestr) incelenir. Ancak hamilelik öncesi, hamilelik ve loğusa dönemi şeklinde yaklaşmak doğru olur. Hamilelik öncesi omurga sorunu olan bir annenin omurga ağrılarını artacağını, varsa fıtıklarının ilerleyebileceğini bilmesi, bu sorunları çözmesi gerekebilir.

BEBEK BÜYÜMEK İÇİN KENDİNE YER AÇAR VE…

İlk üç ay döneminde bebeğin ağırlığı ve kütle etkisi yok denecek kadar az sayılır. Ancak hormonal etkiler iskelet sisteminin döngüsünü değiştirecek kadar şiddetlidir. Plasenta oluşumunun başladığı bu evrede anne hormonları ile fetus hormonları anne dolaşım sisteminde yarışmaya girerler.

Öncelikle kadınlık hormonlarının iskelet metabolizmasının ve kemik döngüsünün yapım yönünde çalışmasını sağlayan, taşıma gücünü, dayanıklılığı arttıran etkiler yaptığını bilmemiz gerekir. Östrojen ve progesteron ay dönümlerinde bile ritmik kramplar, eklem ağrıları ile karakterize olan şikayetler yapması neredeyse olağandır. Bu etkiler yapım yönündedir ancak hamilelik hormonları bunu baskılar. Hamilelik hormonu HCG bir çeşit gonadotropin dediğimiz steroid yapısında tıpkı cinsel organlar gibi onları taklit ederek aksi yönde çalışır. Yavaş bir yükselme ile kadınlık hormonlarının bu döngüsünü baskılamaya başlayıp adeta yerini alırken, iskelet sisteminde kemikler bir kalsiyum deposunu yıkıma hazır, kaslar itme yönünde çalışacak bir dizilime zorlanır.

Haberin Devamı

Tüm bağlar, elastik doku yapısını arttırıp gevşemeye eğilim gösterir. Tüm bu hormonal etkiler bebeğin beslenmesi için kaynak, karında büyüyebilmesi için yer sağlamak, doğum kanalında ilerlemesi için şarttır.

2. EVREDE KASLAR YÜKLENMELERE KARŞI GÜÇLERİNİ ARTIRIR

İkinci evrede hormonal etkiler dengelenmeye başlar. Anne dolaşımı ve bebek dolaşımı birbirinden ayrılmaya başlar. Gebelik ayları arttıkça fetus ağırlığı vücut ağırlık merkezini değiştirecek bir momente karşı farklı yönde çalışan kaslara yüklenme, gevşek bağlar nedeniyle eklemlere asimetrik yüklenmelerle günlük travmalara giderek daha açık hale getirir.

İkinci trimester bu açıdan geçiş evresidir, kaslar yüklenmelere karşı güçlerini arttırırlar. İlk 2 evrede kas iskelet sistemlerinin ağrıları teşhis etmekteki en büyük zorluk radyolojik tetkiklerin yapılamaması ve bebeğe zarar verecek ilaçların kullanılamamasıdır.

Haberin Devamı

BEL VE BOYUN FITIKLARINDA İLERLEME GÖRÜLEBİLİR

Üçüncü evrede karında doğum kanalına yerleşmiş 10-15 kg fazladan yüklenmeye karşı koyan bir omurga söz konusudur. Bu dönemde kas ağrıları, hamilelik sürecinde yaralanıp iyileşen eklem ve bağlar varsa bel ve boyun fıtıklarında ilerlemelere bağlı ağrılar ortaya çıkar. Ağrılar dayanılmaz hale geldiğinde, bebeğe daha az zarar verecek radyolojik tetkikler ve ilaç kullanımı çoğunlukla anneler tarafından kabul edilmez. Kabul etmediklerinde de ağrıların giderilmesi mümkün olmaz.

Hamilelik bitiminde doğum eylemi kas iskelet sisteminin olağan üstü yüklenmelere maruz kaldığı ağrılı bir süreçtir. Bu mucize gerçekleşirken tüm kas yapıları zayıf ve gevşek kemik yapılar üzerinde ciddi yüklenmeler yaparlar. Doğum sonrası yeni bir yüklenme ile loğusalık evresinde annenin imdadına süt salgısına yardım eden mucizevi hormonlar (oksitosin, prolaktin) yetişir. Bu hormonlar büyüme hormonunun muadili yenileme maddelerini salgılatırlar. Anneler adeta bir çocuğun gelişimindeki yenilenme kapasitesine ulaşırlar. Bu erkeklerde olamadığı gibi anne olmayan kadınlarda da normal durumlarda ortaya çıkmaz.

Haberin Devamı

Süt veren annelerin doğum sonrası çok daha az ağrı çekmesi endorfin benzeri etki yapan ağrı giderici ve aynı zamanda mucizevi bir iyileştirme işlevi taşıyan bu hormonlar 3-6 hafta içinde bir tamir evresine girerler. Ancak tamir süreci de ağrılıdır. Annelerde halsizlik, uyku hali şekerli besin tüketme (loğusa şerbeti) eğiliminin sorumlusu bunlardır.

OMUR AĞRILARIYLA SAVAŞMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

  • Hamilelik öncesi varsa omurga sorunları bilinmeli ve ilerleyen hamilelik dönemlerinde şiddetlenmesi önlenmelidir.
  • Hamileliğin ilk evresinden itibaren sırt ve karın kaslarının taşıyıcı özelliklerini güçlendiren pilates gibi egzersizlerin yanı ısıra ağırlık çalışmaları yapılabilir.
  • Ancak düşük tehlikesinin artarak devam edeceği ikinci evreye yaklaştıkça egzersizler, pilates ve izometrik dediğimiz hareketlerle yapılmalıdır.
  • Ağrılı durumlar soğuk sıcak uygulamalar ile tıbbi masaj ile özellikle fibromyalji tetiklemeden ortadan kaldırılmalıdır.
  • Hamilelik ergonomik yaşamın en çok gerektiği yaşam dönemidir. Yürüme sırasında tercih edilen merdiven basamağında tutun, araçtaki koltuk ayarınız, otobüslerdeki seyahat şekliniz, evdeki koltuk, mutfaktaki tezgah seviyesine kadar kurallara katıksız uyum şarttır.
  • Beslenme ve özellikle kalsiyum, fosfat ve bol protein içeren diyet iskelet ve kas yapısının bebeğin ihtiyaçları için yıkıma uğramasını büyük ölçüde azaltır. İyi beslenmeyen anne öncelikle bebeği besleyen vücut şifresi nedeniyle zayıf düşer ve omurga-kas kökenli ağrıların artması kaçınılmaz olur.
  • Hamilelik öncesi zayıf bir bünyeniz varsa mutlaka kas güçlendirmesini ilk aylarda yapmalısınız. İlerleyen 2. ve 3. evrelerde hamilelik merkezlerinde doğuma hazırlık grupları iskelet sistemi kaynaklı ağrıları büyük ölçüde azaltacaktır. Son evrede yorulan kas gruplarının daha çok molaya ihtiyaç duyacağını düşünerek sık molalı az tekrarlı egzersizler tercih edilir.
  • Hamilelik sonrası 3-6 haftalık süreçte hızla iyileşen ve yenilenen iskeletin ihtiyaçları hamilelik sürecinde az kalorili zengin içeriklerle sağlanmalıdır.
  • Kazanılan kilolar verilmeli, omurga üzerine binen yüklenmeler azaltılmalıdır.
  • Ağrılar emzirmeyen annelerde bazı ilaç tedavilerine geçişi azaltır, ancak emziren anneler için doğal ağrı kesicilerin varlığını tekrar vurgulamak isterim bu açıdan emzirmek omurga ağrılarını azaltması, yenilenmeyi arttırması ile beraber büyük bir avantajdır.

Hamilelik kutsal anneliğin en güzel dönemidir. Bu dönemin en az ağrı ile gülen bir yüzle geçmesi sağlıklı beslenme, düzenli egzersizle keyifli olacağını unutmayalım. 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK