Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Bebek anne karnında günde kaç kez hareket eder?

Bebeğin anne karnındaki hareketleri anın sağlığı hakkında bilgi verir.

Haberin Devamı

Bebek anne karnında günde kaç kez hareket eder

Peki, bebeğin günde ne kadar hareketli olması gerekir, bebeğin hareketinin azalması ne anlama gelir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Sevtap Handemir sorularımızı yanıtlıyor?


ANNE BEBEĞİN HAREKETLERİNİ NE ZAMAN HİSSETMEYE BAŞLAR?

Bebek anne karnında günde kaç kez hareket eder

Hamilelikte anne için bebek hareketleri çok önemli bir yere sahiptir. Bu hareketler anneyi hem duygusal açıdan hem de sağlık açısından etkiler. Bebeğin hareketli olması sağlıklı olduğuna işarettir. Anne, bebeğin hareketlerini ortalama 17-20 haftalarında hissetmeye başlar. İlk gebelik ise 20. haftadan sonra bebeğin hareketleri hissedilebilir. Eğer 2. bebeğiniz ise 16. haftada dahi hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

BEBEK BÜYÜDÜKÇE HAREKETLERİ DE DEĞİŞİR Mİ?

 Bebek anne karnında günde kaç kez hareket eder 

Bebek büyüdükçe hareketleri de hem sayı hem de hareket şekli olarak değişebilir. Bebek hareketi 32. haftaya kadar artış gösterebilir. Fakat 32. haftadan sonra hareketleri aynı düzeyde kalır. Doğum başlayana kadar bebeğinizin hareketlerini hissedersiniz. Hatta bebeğiniz doğum sırasında bile hareket eder ve bunu hissedersiniz.


BEBEĞİN HAREKETİNDE AZALMA OLMASI NE ANLAMA GELİR?

Bebeğin hareketinde bir azalma olması, bebeğin bir sıkıntısı olduğunun ilk belirtisidir. Bunun için anne adaylarının bebeklerinin hareketlerinin normalini ve anormalini bilmesi gerekmektedir.

Bebeğin günde kaç kez hareket ettiği belli değildir. Bu hareketler hamileliğin 32. gebelik haftasında artış gösterir sonrasında ise düzenli kalır. Bunun belli bir sayısı olmadığı için anne anormal hareketsizliği de bilmelidir.


MUTLAKA DOKTORA DANIŞIN!

 Bebek anne karnında günde kaç kez hareket eder 

Bebeğiniz her zamandan daha az hareket ediyor veya hiç hareket etmiyor ise bebeğin bir sıkıntısı olduğu düşünülür. Bunun için harekette azalma olduğunda doktora danışınız. Bebeğin bu hareketleri doktorlar içinde oldukça önemlidir. Bebeğin hareketlerinin tam olması ve normal olması bebeğin sağlıklı olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin hareketlerini ortalama 18-20 haftalar arasında tam hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bebeğiniz günde ortalama 150-200 defa hareket eder. Fakat bu hareketlerin hepsi annenin hissedeceği şekilde olmaz. Bebeğinizin hareketlerini sayın. 2 saatte en az 10 hareket olması gerekmektedir. Eğer ilk saymanızda bu 10 hareketten az ise 1-2 saat sonra tekrar sayın. Eğer tekrar 2 saate 10 hareketin altında olursa mutlaka doktorunuza danışın.

Bebeğinizin 32. haftasına kadar hareketlerinde artış olur fakat 32.haftadan sonra çok değişim olmaz. Bebek az hareket ettiğinde anne bunu anlayabilmelidir. Bir anormallik olduğunda doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü bebeğinizin hareketleri önemlidir. Hareketliliği onun sağlıklı olduğu anlamına gelir. Bunu saçma bulabilirsiniz fakat bebeğinizin hareketleri sağlıklı olduğu anlamına gelir.
ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ