GeriHamilelikte Sağlık Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi

Hamileliğinizin üçüncü ayında bebeğiniz neler yapıyor?

Hamilielik serüveninizde iki koca ayınızı doldurdunuz bile.  Macera tüm hızıyla devam ediyor. İşte size hamileliğiniz üçüncü ayında bebeğinizin gelişimi ile ilgili merak ettikleriniz ve hafta hafta gelişim aşamaları...

9. HAFTA

BİR ÜZÜM TANESİ KADAR

Şu anda bebeğiniz yaklaşık olarak 2,5 cm boyunda, yani bir üzüm tanesi büyüklüğünde. Artık yavaş yavaş bir insana benzemeye başladı. Vücudunun önemli bölümleri oluşmaya başladı, ilerleyen aylarda da bu organların hassas ayarları tamamlanacak. Bebeğinizin kalbinin dört ayrı bölmeye ayrılması tamamlandı ve kapakçıkları da oluşmaya başladı. “Kuyruğu” da tamamen yok oldu.

Bebeğinizin organları, kasları ve sinirleri tam olarak çalışıyor. Dış cinsel organları şu anda yerli yerinde ancak kız ya da erkek olduğunu anlayabilmeniz için birkaç hafta daha beklemelisiniz.

Gözleri tamamen oluştu ama göz kapakları şu an tamamen kapalı ve 27. haftaya kadar da açılmayacak. Bebeğinizin küçük kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri hepsi yerli yerinde yalnız birbirinden biraz uzaklar. Plasenta, hormon üretimindeki kritik görevini yerine getirecek kadar yeterli gelişimine ulaştı. Şimdi, bebeğinizin temel fizyolojisinde sıra ve o hızla kilo almayı bekliyor.

 

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi
 

9.Hafta


10. HAFTA

TÜM HAYATİ ORGANLARI OLUŞTU

O şimdi yaklaşık bir çilek büyüklüğünde ve hemen hemen 3 cm'den birazcık daha uzundur. Bebeğiniz şu anda gelişiminin en önemli ve kritik aşamasını tamamlamış bulunuyor. Artık organlarının ve dokularının hızla gelişeceği ve olgunlaşacağı, fetal periyota başlamış oluyor.

Bebeğiniz şu an sıvı yutabiliyor. Böbrekleri, barsakları, karaciğeri ve beyni gibi tüm hayati organları oluştu ve işlemeye başladı. Hamileliğiniz boyunca da gelişmeye devam edecekler.

Eğer karnınıza içerden bakabilme şansınız olabilseydi; el ve ayak parmaklarında oluşan küçük tırnaklarını, hassas teninde oluşmaya başlayan ayva tüyü saçlarını görüp, detaylara hayran kalabilirdiniz.

Bebeğinizin el ve ayakları bükülebiliyor artık. Ellerini bileklerinden büküp, kalbinin ortasında birleştirmiş durumda. Ayakları da vücudunun önüne çıkabilecek kadar büyüdü artık. Omurgasının ana hatları teninden belli oluyor ve bel kemiği sinirleri, omuriliğinden uzanarak gelişiyor.

Bebeğinizin alnı, gelişen beyni ile birlikte geçici olarak biraz şişkindir ve kafasının biraz yukarısındadır. Neredeyse vücudunun uzunluğunun yarısı kadardır. İlerleyen haftalarda, uzunluğu yaklaşık ikiye katlanacak.

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi

10.Hafta

11. HAFTA

4 CM UZUNLUĞUNDA

Bebeğiniz şu anda 4 cm'e ulaştı ve bütünüyle şekillenmiş olarak bir incir büyüklüğüne geldi. Bu hafta itibariyle, elleri yakın bir zamanda açılarak yumruk haline dönüşecek, diş etlerinin altında minik dişlerinin yerleri oluşmaya başlayacak ve bazı kemikleri giderek daha çok güçlenecek.

O şu anda tekmelere ve kendi kendine gerinmelere, esnemelere başladı bile, yalnız küçük hareketleri o kadar etkisiz ki rahminizde dolaşan bir su balerinini / baletini andırıyor. İlerleyen zamanda vücudu büyüdükçe, bu küçük hareketleri de daha gelişkin ve etkili olmaya başlayacak. Maalesef siz, bebeğinizin ne yaptığı akrobasilerini ne de gelişen diyaframı yüzünden oluşan hıçkırıklarını, bir ya da iki ay daha hissetmeyebilirsiniz.

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi

11.Hafta

12. HAFTA

REFLEKSLERİ GELİŞİYOR

Bu haftanın en büyük değişimi olarak, bebeğinizin refleksleri gelişiyor. Artık parmaklarını açıp kapayabilecek, ayak parmaklarını kıvırmaya başlayabilecek, göz kasları gelişecek ve ağzı emme hareketini yapmaya başlayabilecek. Eğer karnınızı dürterseniz, siz fark etmeseniz bile o kıpırdanmaya başlayabilir. Hızla gelişen bağırsakları, göbek bağından karın boşluğuna doğru harekete geçecek ve böbrekleri mesanesine doğru idrar salgılamaya başlayacak.

Bu hafta sinir hücreleri de hızla çoğalmaya başlarken, bebeğinizin beyin sinapsları da büyük ölçüde oluşmaya başlıyor. Yüzü gittikçe bir insana benzemeye başlıyor bile. Gözleri kafasının yanlarından ön kısma doğru gelmeye başladı ve şu an kulakları da olması gereken yere geldi. Başından popsuna kadar o şu anda hemen hemen 5 cm boyunda ve yaklaşık 15 gr. ağırlığında.

Bebeğinizin Hafta Hafta Gelişimi

12.Hafta

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Bebeğinizin 40 hafta boyunca hafta hafta gelişimini öğrenmek için tıklayın!


ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False