Bebeğinizin cinsiyeti ne zaman belli olur?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, hamilelikte bebeğin cinsiyetinin belli olduğu dönem hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Anne rahmindeki bebeğin cinsiyeti aslında gebeliğin ilk günlerinden itibaren bellidir. Ancak bizim bunu görebilmemiz için bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Ultrason bebeğin cinsiyetini belirlemek amacıyla en yaygın kullandığımız yöntemdir. Gebeliğin 12. haftasında vajinal ultrasonla 16. haftasından sonra ise karından bakılan ultrasonla bebeğin cinsiyetini tespit etmek mümkündür. Cinsiyet tayininde bebeğin pozisyonu, ultrason yapan doktorun tecrübesi ve ultrason aletinin kalitesi önemlidir.

BEBEĞİN CİNSİYETİ EN ERKEN NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Gebeliğin 8. Haftasından itibaren kız ve erkek bebeklerde genital organlarda farklılaşma başlar. Bu haftadan sonra dış genital yapı kız bebeklerde klitoris ve dudaklara dönüşürken, erkek bebeklerde penis yönünde farklılaşır. Ultrason ile bu farklılaşma gebeliğin en erken 12. Haftasında görülmeye başlanır. 16. Haftadan sonra ise daha net olarak görülür. Ultrason muayenesi esnasında erkek bebeğin penisinin izlenmesi ile cinsiyet anlaşılır. Bazı durumlarda kordonun bacak arasında görülmesi halinde, kız bebekte erkek bebek görüntüsü verebilir. Böyle bir durumda doktorunuz farklı zamanlarda ultrason muayenesine çağırarak bebeğinizin cinsiyetini net olarak söyler.

Haberin Devamı

ULTRASON DIŞINDA BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Gebeliğin erken dönemlerinde dahi amniyosentez gibi yöntemlerle bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. Bu yöntemlerle bebeğin kromozom incelemesi yapılır ve bebeğin cinsiyetinin kız ya da erkek olduğu kesin olarak söylenir.

BEBEĞİN CİNSİYETİ ANNE KARNINDAN ANLAŞILABİLİR Mİ?

Halk arasında anne karnı sivri ise erkek, yayvan ise kız bebek, annenin karnında tüylenme ve koyu çizgi varsa erkek bebek, kalça ile basen bölgesinden kilo alınıyorsa kız bebek yorumları yapılabiliyor. Gebelik takipleri sırasında bu yorumların genellikle doğru olmadığını görmekteyiz. 

ÇİN TAKVİMİ İLE CİNSİYET BELİRLEME

[fotogaleri=3668,3242,2601]

Yazarın Tüm Yazıları