GeriHamilelikte Sağlık Bebeğin Kalp Atış Ölçümü “NST”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğin Kalp Atış Ölçümü “NST”

Bebeğin Kalp Atış Ölçümü “NST”

NST ne zaman ve nasıl yapılıyor?

NST, bebeğin anne karnında sağlık durumunun değerlendirilmesi için en sık kullanılan testtir. Rahim kasılmalarının olmadığı bir dönemde yapıldığı için bebek üzerinde herhangi bir stres yoktur ve bu nedenle nonstres test olarak adlandırılır. Jinekolog Hüsnü Mira, test hakkında merak edilenleri anlattı.

NST Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Genellikle 35-36 haftadan sonra, bazen de gelişme geriliğinden kuşkulandığımızda 28 haftadan sonra annenin dinlenmiş ve tok olduğu bir dönemde yapılması uygundur.

Kardiotokografi cihazının 8-10 cm çapındaki iki probu gebenin karnına bir kemerle bağlanır. Problaradan biri bebeğin kalp atışlarını, diğeri rahim kasılmalarını ve şiddetini algılayacak şekilde yerleştirilir. Ayrıca gebe bebek hareketlerini her hissedişinde elindeki butona basar.

Cihaza gelen veriler 20 dakika boyunca özel bir kağıda yazdırılır. Böylece 20 dakika içinde bebek kalp atım hızı, rahimde kasılma olup olmadığı, oluyorsa şiddeti, bebek hareketlerinin sıklığı ve bebek hareketleri ile kalp atım hızındaki değişiklikler kolayca saptanır.

Değerlendirme Nasıl Yapılıyor?

Normal koşullarda anne karnında bebeğin kalp atım hızı dakikada 120-160 arasında değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik bize bebeğin merkezi sinir sisteminin iyi durumda olduğunu belirtir. Bebeğin her hareketi kalp atım hızında belirgin bir artışa neden olur ki bu “akselerasyon” adlandırılır. Akselerasyonun ne kadar sürdüğü, kalp atım hızının ne kadar arttığı NST değerlendirilirken çok önemlidir.

20 dakikada kaydedilen trasenin normal olması durumunda NST 'reaktif' olarak nitelendirilir. Reaktif bir NST bebeğin plasenta yoluyla anneden yeterli oksijen ve besin aldığını, merkezi sinir sisteminin iyi durumda olduğunu gösterir. Bu durumda bebek için bir haftalık dönemde riskin bulunmadığını söylemek olasıdır.

Plasentanın erken ayrılması, göbek kordonu ile ilgili sorunlar gibi aniden gelişebilen durumlarda NST önceden bilgi veremez. İstenen kriterleri taşımayan NST nonreaktif olarak değerlendirilir. Nonreaktif NST'nin yanılma oranı hayli yüksektir. Anne karnında bebeğin durumu iyi olsa bile NST nonreaktif çıkabilir. Uyku ve uyanıklık dönemleri olarak adlandırılan periyotları vardır.

Doğaldır olarak uyku dönemlerinde bebek az hareket eder ve kalp atım hızı fazla değişiklik göstermez. Bu nedenle NST nonreaktif ise bir süre sonra tok karına yinelenmesi önerilir. Yinelenen NST'lerin hepsi nonreaktif ise CST, fetal biyofizik profil ve doppler ultrasonografi ile bebeğin anne karnındaki durumunun ciddiyetinin değerlendirilmesi gerekir.

İRİLİK ANNE KARNINDA DA BAŞA BELA

False