GeriHamilelikte Sağlık Astım Bebeğe Geçer mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Astım Bebeğe Geçer mi?

Astım Bebeğe Geçer mi?

Astımlı annelerden dünyaya gelen bebeklerin %20'sinde astım riski!

Astım, gebelikte en sık görülen sistemik kronik hastalıklardan biridir ve tüm hamilelerin %7'sinde görüldüğü bildiriliyor. Hayatı tehdit edecek şiddette astım atağı ise tüm gebelerin %2' sinde ortaya çıkıyor.

Hamilelerin %50’si Nefes Darlığı Yaşıyor

Normal gebelikte nefes darlığı sık görülür ve sıklıkla altta yatan bir kalp-akciğer hastalığı yoktur. Gebelerin %50'sinde nefes darlığı şikayeti vardır. Gebeliğin erken haftalarında (20haftadan önce) dahi solunum ihtiyacı artmış gibi hissedilir, bu durum 28-31. haftada tepe noktasına ulaşır. Şikayetler sıklıkla istirahatte görülür. Gebelikte akciğer fonksiyonları bozulmaz fakat solunum sistemi hastalıkları gebelikte daha ciddi seyredebilir. Tüm bu değişimler hamile kadınlarda daha kolay ve şiddetli solunum yetmezliği ortaya çıkmasına zemin hazırlar.

Astımlı Annenin Bebeğinde Astım Riski

Astım hastası anne adaylarının en büyük endişelerinden birisi bebeklerinde de bu hastalığın ortaya çıkma olasılığıdır. Yapılan araştırmalar astımlı annelerden dünyaya gelen bebeklerin %20'sinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koyuyor.

Ancak anne sütü ile besleme, alerjen faktörlerden kaçınma, bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmeme gibi basit önlemler bu oranların azaltılmasında yardımcı olabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Sevin Karalar

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False