GeriHamilelikte Sağlık Anne karnında kordon dolanması tehlikeli midir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne karnında kordon dolanması tehlikeli midir?

Anne karnında kordon dolanması tehlikeli midir?

Kordon dolanması nedir? kordon dolanması bebeğe zarar verir mi? Kordon dolanması hangi durumlarda tehlikelidir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Metin Celep, kordon dolanması hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

KORDON BEBEĞİMİN BOYNUNA DOLANMIŞ MIDIR?

Gebelik takibinde anne-baba adaylarının hemen hepsi doktoruna şu soruyu sorar: "Kordon bebeğimin boynuna dolanmış mıdır?”

Evet, bebeğin boynuna, bacağına, koluna, herhangi bir yerde dolanmış olabilir ancak bu durum her zaman tehlike yaratmaz, rahat olun. şeklinde cevap verilir.

GÖBEK KORDONU NEDİR?

Anne karnında kordon dolanması tehlikeli midir

Kordon, gebelik boyunca bebeğin oksijenlenmesini ve beslenmesini sağlayan yaklaşık 30-55 cm uzunluğunda hortum benzeri bir yapıdır. Her 10 gebeliğin yaklaşık 3 tanesinde kordonun bebeğin boynuna dolanması görülür. Genelde daha uzun kordonlar da herhangi bir yere dolanma fazla görünür. Ancak bu dolanma erken gebelik haftalarında bebeğin küçüklüğü, suyun görece fazlalığı gibi nedenlerle tekrar açılır. Gebeliğin son haftalarında ise bebek büyüyüp daha az hareket etmeye başladığında dolanan kordonun açılması her zaman mümkün olmaz

KORDON DOLANMASI NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Anne karnında kordon dolanması tehlikeli midir

Kordon dolanmasının bebeğe zarar vermesi için bir uyaran ve dolanan kordonun sıkılması gerekir. İşte doğum sırasında bebek doğum kanalına doğru giderken bu sıkılma durumu ortaya çıkabilir ve bebek oksijensiz kalabilir. Oksijensizliğin derecesine göre bebek ölümlerine kadar giden durumlar görülür. Böyle bir durumda bebeği kaybetmemek için doğum esnasında anne adayı NST dediğimiz bebek kalp atışlarını ve rahim kasılmalarını gösteren bir monitöre bağlanır. Kordon bebeğin boynunu sıktıkça, bebeğe giden kan akımı ve dolayısıyla oksijen azalacak ve bebek oksijensiz kalacaktır. Oksijensiz kalan bebekte kalp atımı düşecek ve monitör alarm vermeye başlayacaktır. İşte o an doktorunuz durumu değerlendirip bebeğin bir an önce bu durumdan kurtarmanın yolunu arayacaktır. Bu yol ya bebeğin doğumuna çok az kalmışsa bebeği vajinal yoldan doğurtmak ya da doğuma daha uzun süre varsa sezaryen olacaktır.

KORDON DOLANMASINI ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Anne karnında kordon dolanması tehlikeli midir

Kordon dolanmasını engellemek mümkün değildir. Yapılacak şey gebeliğin özellikle son ayında bebek hareketlerini takip etmektir. Bebeğin günde 10’dan fazla hareket etmesi normaldir.10 hareketin altına düşüldüğünde, ya da her gün örneğin 30 kez hareket eden bebeğin hareketi 15-20'lere birden düştüyse doktora başvurulmalıdır.

HAMİLELİKTE İLK HAFTA

False