Anne adaylarının kabusu: Tekrarlayan düşükler

Anne adaylarının en büyük kabusu tekrarlayan düşükler. Kadının bütün psikolojisini bozan ve evde adeta bir yas havası oluşturan düşükler için herhangi bir önlem alınabilir mi, düşüklerin nedeni nedir, kaçıncı haftaya kadar düşük tehlikesi var, genetik etkenler ne kadar etkili, kadının yaşı önemli bir risk faktörü müdür…İşte bütün bu soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlattı.

Haberin Devamı

DÜŞÜK NEDİR, NEDEN OLUR?

Gebeliğin 20. haftasından önce gerçekleşen gebelik kayıplarına düşük denilmektedir. Anne adayının yaşının ilerlemiş olması düşük yaşanmasında önemli risk faktörüdür. Tekrarlayan düşükler daha önce ardışık 3 ve üzeri gebelik kaybı olan durumlara verilen isimdir ve sıklığı yüzde 1 oranındadır.

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERİN SEBEPLERİ NELERDİR?

• Rahimde yapısal bozukluklar ve rahim ağzı yetersizliği
• Kromozoma bağlı bozukluklar
• Enfeksiyonlar
• Hormonal bozukluklar
• Bağışıklık sistemi hastalıkları
• Çevresel ve diğer faktörler

Tekrarlayan düşükler için yapılan testler ile düşük nedeni ortaya koyulabilmektedir

Bütün dünyada yapılan araştırmalarda düşüklerin nedenleri bilinmektedir. Ancak nedenlerine ilişkin önlemler bazen çare olmamaktadır. İncelemeler sonucunda ortaya çıkan nedenlere göre bir tedavi uygulaması yapılmaktadır. Bazen bütün tedavi yaklaşımlarına karşın yine de düşüklerin önüne geçilmemektedir.

Bu tür vakalarda ilk yaptığımız şeylerin başında çiftlerin kanda kromozom testleri gelmektedir. Rahimle ilgili problemleri tanımak için ultrasonografi, rahim filmi (HSG) ve gerek görüldüğünde histeroskopi mutlaka yapılmaktadır. İmmunolojik (bağışıklık sistemiyle ilgili) sebepleri ortaya koymak için kandan derinlemesine inceleme yapılmalıdır, antikorlara bakılarak. Tiroid testleri, açlık kan şekeri veya şeker yükleme testi. Pıhtılaşmaya yatkınlık durumlarını ortaya koymak için kadının kanında bazı faktörlerin araştırılması gerekmektedir. Enfeksiyonlar için vajinal kültür alınması gerekir.

DÜŞÜK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Düşükte en sık rastlanan belirti vajinal kanamadır. Kanama leke şeklinde başlayıp artarak pıhtılar tarzında olabilmekte ve beraberinde kramp tarzı ağrılar da eşlik etmektedir. Düşük tanısını koymada ultrasonla muayene yeterlidir. Kanama artarak gebelik ürünü tamamen dışarıya atılabilir ki böyle durumlarda ultrasonda geride kalan doku yoksa ve kanama fazla değilse kürtaj yapılmayabilir. Fakat bazen de gebelik ürününün bir kısmı atılır ve bu durumlarda kürtaj ile rahim içinde kalan dokular temizlenmelidir.

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER VE TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 5’e yakın bir kısmı tekrarlayan düşükler sebebiyle anne baba olamıyor. Tüp bebek tedavisi ile genetik nedenli düşükle sonuçlanan gebeliklerde olumlu sonuçlar almak mümkün. Tekrarlayan düşüklerin yaşandığı vakalarda klasik tüp bebek tedavisindeki adımlar izlenir. Elde edilen birden fazla embriyoya PGT testi (preimplantasyon genetik tarama) uygulanarak genetik olarak en sağlıklı olan embriyolar seçilir. Böylece sağlıklı gebelik şansı artırılmış olur.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

“Kişiye özel tedavi” yöntemleri ile düşüğe neden olan sebep tespit edilerek anne adayı için en doğru tedavi şekli planlanır. Gelişmiş embriyoloji laboratuvarlarında ve alanında uzmanlığını kanıtlamış doktor ve embriyologlarla titiz çalışmaları ile zor vakalarda dahi başarılı gebelikler elde etmek mümkün. Psikoloji çok önemli. Mutlaka destek de alınmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları