GeriHamilelikte Sağlık Anne adayları için 10 altın kural
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne adayları için 10 altın kural

Anne adayları için 10 altın kural

Sağlıklı bir hamilelik için dikkat edilmesi gerekenler neler?

Anne adayları gebelik döneminde rutin yaşantının dışına çıkıp bazı kurallara bağlı yaşamalıdır. Sorunsuz bir gebelik için beslenmeden giyime kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kıvanç Şahin, işte bu noktaları sıraladı.

RAHAT KIYAFETLER TERCİH EDİN

Gebelik döneminde kıyafetleriniz pratik ve rahat olmalıdır. Sıkı korse, kullanılmamalıdır. Karın duvarı yetersizliği durumunda özel gebelik korseleri kullanabilir. Uzun topuklu ayakkabılar düşme riskini artırdığı için düz ve rahat ayakkabıları tercih edilmelidir.

KENDİNİZİ YORMADAN EGZERSİZ YAPIN

Gebelik sürecinde egzersiz yararlıdır. Ancak yorgunluk veren ve fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışmak erken doğum açısından bir risk faktörüdür. Her gün açık ve temiz havada yürümek yararlıdır. Uzun ve yorucu yürüyüş ile ani ve keskin hareketlerle ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir.

ÖZEL BESLENİN

Az az ve sık sık beslenmeli, öğün atlanmamalıdır. Yemekler çok yavaş yenmeli ve lokmalar iyice çiğnenmelidir. Yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirilerek hazırlanmalıdır. Her gün mutlaka süt, yoğurt ya da peynir tüketilmeli, sütün pastörize olmasına özen gösterilmeli ve kesinlikle çiğ et tüketilmemelidir.

KİLONUZU KONTROL ALTINA ALIN

Genel olarak gebelik süresince 10 - 12 kilo alınması normal kabul edilir. Obezite sorunu olan gebelerde 6 kg yeterlidir. Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinleri az miktarda tüketilmeli ve günde 2 litre sıvı alınmalıdır.

VÜCUDUNUZA DOĞAL BESİNLERLE VİTAMİN DEPOLAYIN

C vitamini ve kalsiyum yönünden zengin gıdalar (turunçgiller, süt ve süt ürünleri) tüketilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir. Ancak ek kalsiyum ilaç takviyesi gerekebilir. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Günde 2-3 bardak süt içilmelidir.

DİŞ SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN

Gebeliğin başında tedaviye gereksinimi olan dişlerin tedavi ettirilmesi gerekmektedir. Yemek sonrası diş fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Gebeliğin 4’üncü ayından itibaren hormonal etkiyle diş etlerinde büyüme ve hassasiyet meydana gelebilir. Bu durum bazı gebelerde kısa zamanda diş eti iltihabına dönüşebilir.

DÜZENLİ OLARAK TANSİYONUNUZU ÖLÇTÜRÜN

Tansiyon yüksekliği gebelik döneminin olası sorunudur. Bu durumda turşu gibi fazla tuz içeren salamura besinlerden ve sofrada ayrıca tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Gebelikte çay, kahve, kola gibi içecekler az miktarda tüketilmelidir. Maden suyu (soda) içilmesinde sakınca yoktur.

KISA MESAFELİ YOLCULUKLAR YAPIN

Gebelikte kısa mesafeli yolculuklar yapılabilir. Daha uzun yolculuklarda her iki saatte bir kısa bir yürüyüş yapılması gerekmektedir. Kabin basıncı ayarlı uçaklar ile yapılacak yolculuklarda 32’inci haftaya kadar herhangi bir sakınca yoktur.

BANYO YAPARKEN SUYUN ISISINI İYİ AYARLAYIN

Gebelik döneminde ve loğusalıkta banyo yapılmasında sakınca yoktur. Banyo suyunun çok sıcak ve çok soğuk olmaması gerekir. Gebeliğin ileri dönemlerinde banyoda kayma, düşme gibi olaylar açısından önlem almalıdır. Gebelik boyunca yüzmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Sauna ve hamamlar ise gebelere yasaktır.

KRAMPLARI GEÇİRMEK İÇİN KAS EGZERSİZLERİ YAPIN

Gebelikte 20’inci haftadan sonra kas krampları olabilir. Bilinçli olarak kramplı olmayan bacaktaki aynı grup adaleleri belli bir süre sıkılmalıdır. Kramp hızla gevşeyecektir. Daha sonra bacağı rahat edebileceği şekilde uzatmak ve masaj yapılmasını sağlamak gereklidir.

İHA

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False