GeriHamilelikte Sağlık Akupunkturun Sınırlı Olduğu Durumlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akupunkturun Sınırlı Olduğu Durumlar

Akupunkturun Sınırlı Olduğu Durumlar

Hamilelik döneminde akupunktur yapılabilir mi?

Ülkemizde 1991 yılından beri yasal olarak uygulanan akupunktur; güncelliğini koruyan, bilimselliği kanıtlanmış, kabul edilmiş bir teşhis ve tedavi yöntemidir. Akupunktur, en başta vücudun kendi kendini onarım mekanizmasını harekete geçiriyor peki bu durum anne adayları için ne kadar geçerli? İşte hamilelik döneminde akupunktur yapılıp yapılamayacağını Akupunktur-Ozon Tedavi Hekimi Ramazan Odabaşı, anlattı.

İnsan vücudunun kendi kendini onarım mekanizması çok yüksektir. Akupunktur da vücudun kendi kendini onarım mekanizmasını harekete geçirir. Vücudumuzda bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktaları vardır. Bu noktalara akupunktur noktaları denir. Akupunktur noktaları, iğne, lazer, ısı, basınç ya da düşük akımlı elektrik uyarıları verilerek harekete geçirilir.

Akupunktur sayesinde vücudumuzda zaten var olan kimyasal maddeler, hormonlar, enzimler salgılanır ve bazı hücresel değişiklikler olur. Dışarıdan ilaç vermeye gerek kalmaz. Organ fonksiyonlarında aşırılık ya da azalma gözlenmez. Çünkü organizmamız normale programlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu raporlara göre, akupunktur yan etkisi olmayan bir tedavi metodudur. Dikkat edilmesi gereken bu tedavi metodunu uygulayan merkezlerin güvenilirliğidir. Ülkemizde bu tedavi metodunun uygulanabilmesi için uygulayıcı hekimlerin Sağlık Bakanlığınca “Akupunktur Uygulama Sertifikası” ile yetkilendirilmiş olmaları gerekmektedir.

Hamilelikte Akupunktur Uygulaması

Hamilelik tüm vücudun fiziksel ve psikolojik yönden birçok değişikliklere uğradığı bir dönemdir. Anne adayı hamilelikte; mide bulantıları, kusma, bazı yiyeceklere ve içeceklere karşı aşırı ilgi veya aşırı tiksinme yaşayabilir.

Gebelik sırasında uzman kişilerce ve doğru şekilde yapıldığında akupunktur uygulamasının bir sakıncası yoktur. Her uygulamada olduğu gibi akupunktur da yetkili ve uzman kişilerce yapılmalıdır.

Sınırlı Tutulacağı Alanlar

-Mide bulantı-kusma ve yanmaları

-Uykusuzluk

-Yorgunluk

-Kabızlık hallerinde bel ve sırt ağrıları

-Annenin doğuma daha iyi konsantrasyonu ve hazırlanması

-Doğum sonrası depresyonunu önleme

-Doğum sonrası anne sütünün ve emzirmenin daha iyi olması için akupunktur uygulanabilir.

Hamileliğin ilk üç ayında düşük tehdidi açısından mümkün olduğunca oksitosin hormon salgılamasını artırmamak gerekir. 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False