Rami Asker
Rami Asker
Rami Asker

Hamileyken Kınayı Denediniz mi?

Hamileyken kullanılan kozmetik ürünleri bebeğe zarar veriyor mu?

Haberin Devamı

Günümüz kadını için güzellik ve bakım, yemek yemek kadar doğal eylem hatta hamilelikte bile. Ancak kullanılan kozmetik ürünlerin içerdiği kimyasallar, anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği için anne adaylarının çok dikkatli olması gerekiyor.

Hamilelikte kullanılan ilaçların bebeğe zararı olup olmadığı yönünde yapılan bilimsel araştırmalar mevcutken kozmetikler üzerine bu denli ciddi araştırmalar yapılmadığınız görüyoruz. Genellikle geri dönük vaka bildirimleri ve hayvanlar üzerinde yapılan deneyler yeterli görülüyor.

Hamile bayanların en sık sorduğu soru “Hamilelikte saç boyatılır mı?” sorusundan başlayarak tüm kozmetik ürünlerinin kullanımı ile ilgili Jinekolog Op.Dr.Rami Asker’den bilgiler aldık.

“Kullanılan saç boyalarının çoğu kalıcı veya yarı kalıcı ve bunların genellikle ana kimyasal maddeleriyle ilgili yapılan hayvan deneylerinde herhangi zararlı bir etki görülmemiştir. Fakat insan üzerinde yapılan çalışma yok dolayısıyla çok emin olamıyoruz. Onun için tedbirli davranmak gerekir ve aciliyeti yoksa doğum sonrasına ertelenmesini öneriyoruz. Bunun yerine kına bitkiseldir ve zararsız, 3.gebelik ayından sonra kullanılabilir.”

Haberin Devamı

Perma, Doğumu Bekleyecek

Perma için kullanılan kimyasal maddelerle ilgili çalışma yapılmadığı için teratojenitesi (Fetüs üzerindeki zararlı etki) açısından emin olunamayacağını, sonuçta kimyasalların saçlı derinden kana karıştığını kaydeden Asker, saç şekillendiricileri ve şampuanlarla ilgili şunları söylüyor:

“Saç şekillendiricilerine gelince bunlar genellikle sodyum hidroksid içerir ve gebelerin bu maddeden uzak durması gerekir. Saçını şekillendirmek isteyen gebelerin ısı ile pres veya hava akımı ile kurutma yöntemlerini kullanmaları daha emniyetlidir.

Şampuanlarla ilgili ise yine yeterli çalışma bulunmamaktadır fakat fetüse zararsız olduğu düşünülüyor.”

Çatlaklar için Doğal Ürünlere Sarılın

Hamileliğin 5. ayından sonra oluşmaya başlayan ve bayanları, doğum sonrası da devam edeceği endişesiyle kozmetik ürünleri kullanmaya iten çatlaklar için Rami Asker birkaç öneride bulunuyor.

Haberin Devamı

“Hamilelik süresince orantılı ve ortalama 12 kg kilo alımı gerçekleşirse gebe daha az çatlaklarla karşılaşır ayrıca cocoa, lanolin yağlı kremler gebelikte kullanılabilen kremler ve bunlar cildin esnekliğini artırarak çatlakların oluşmasını önleyebilir.”

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ