GeriHamilelikte Güzellik&Bakım Annelerin doğum sonrası estetik tercihleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Annelerin doğum sonrası estetik tercihleri

Annelerin doğum sonrası estetik tercihleri

“Mommy makeover” ülkemizde de yaygınlaşıyor.

Hamilelik, doğum ve emzirme ile birlikte annenin vücudunda sarkmalar ve gevşemeler oluşuyor. Amerika’da sıkça görülen anneyi yeniden oluşturma anlamına gelen “mommy makeover” trendi Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Plastik ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, hamilelik sonrası en çok tercih edilen estetik operasyonlarını anlattı.

Doğumdan sonra karşılaşılan estetik sorunlar

Doğum sonrasında annelerin en sık karşılaştığı sorunlar karın, meme gevşemesi ve sarkma şikayetleridir. Gebelik süreciyle birlikte doğum sonrasında kadınlar ortalama 10 ila 30 kilo alırlar. Hamilelikte esneyen karın bölgesi alınan kilolarla birleşince doğumdan sonra karında gevşeme, çatlak ve sarkmalara yol açıyor. Yine hamilelik dönemindeki hormonal değişiklik, alınan kilolar, emzirmenin etkisi ve genetik faktörler göğüslerin içinin boşalmasına, gevşemesine, sarkmasına, düzleşmesine neden oluyor. Ayrıca genital bölgede de deformasyonlar oluşuyor.

Sarkmalar cinsel yaşam kalitesini düşürebilir

Karında ve göğüsteki deformasyonlar annelerin bebek mutluluğunu bir süre sonra gölgelemeye başlıyor. Bu sorun annenin psikolojisini olumsuz etkiliyor. Eşlerin cinsel yaşam kalitesi düşebiliyor. Bu durum evlilik sürecinde ciddi sorunların da başlangıcı olabiliyor. Anne, kıyafet seçiminde zorlanıyor. Sarkan karın ve göğüs bölgesinde yazın sıcak havalarda, pişikler ve mantar enfeksiyonu oluşabiliyor, ilerleyen yaşlarda karın, göbek fıtığı riski ortaya çıkıyor.

Tüp bebek tedavisi sarkmayı artırıyor

Gebelik problemi yaşandığında başvurulan tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olan annelerde estetik sorunlar daha belirgin olarak görülüyor. Çünkü tüp bebek uygulamasında anne adayının gördüğü hormon tedavisi daha çok kilo aldırıyor. Sıklıkla yaşanan ikiz ve çoğul gebelikler sonrasında karın ve göğüs bölgesindeki şekil bozuklukları ciddi boyutlarda oluyor.

Anneler estetik görünümlü ve sağlıklı bir vücut istiyor

Son yıllarda kaliteli yaşam beklentisi artan anneler, doğum sonrasında vücutta oluşan şekil ve görüntü bozukluklarıyla artık yaşamak istemiyor. Hem estetik hem de sağlıklı bir vücuda kavuşmak istiyorlar. Amerika’da son dönemde, doğum sonrasında anneyi yeniden oluşturmak anlamına gelen “mommy makeover” estetik uygulamalar trendi son dönemde ülkemizdeki anneler tarafından da talep görmeye başladı.

Karın germe tedavisi

Doğum sonrası en sık görülen deformasyonların ortadan kaldırılması için iki ayrı tedavi yöntemi söz konusu. Birincisi karın germe operasyonu. İkincisi meme dikleştirme uygulaması. Bu işlemler kombine olarak da yapılabiliyor.

Karın germe ameliyatında, karın bölgesindeki sorunun boyutuna göre büyük ya da küçük karın germe işlemi tercih edilir. Operasyondan sonraki 10. günde hasta işine başlayabiliyor. 4–6 hafta arası korse kullanılıyor. Karın bölgesi 2 ayda tam olarak iyileşiyor. İzler 1 yılda ten rengine dönüşüyor. Hasta düz, sıkı ve sarkıkların olmadığı bir karın bölgesine kavuşuyor.

Hamilelik öncesindeki göğüslere kavuşmak için meme dikleştirme

Meme gevşeme ve sarkmaları meme dikleştirme operasyonuyla tedavi edilmektedir. Buna mastopeksi diyoruz. Bu operasyonda sarkmayla birlikte meme başındaki aşırı genişleme de annenin gençlikteki haline çekilir. Operasyon öncesinde sigaranın bırakılması daha çabuk ve sorunsuz iyileşme sağlar. Operasyondan sonraki 2-3 ayda memenin şekli ve pozisyonu oturmaya devam eder. Hasta, meme başı ve dokusu yukarı çekilmiş, fazla gevşek cildi alınan sıkı ve ideal görüntüde sağlıklı, estetik göğüslere kavuşur.

GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA

False