GeriHamilelikte Cinsellik Hamileyken cinsellik yaşanabilir ama…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileyken cinsellik yaşanabilir ama…

Hamileyken cinsellik yaşanabilir ama…

Anne adaylarının orgazm olması tehlikeli midir?

Halk arasında hamileyken yaşanan cinsel ilişkinin erken doğuma neden olacağı inancı yaygın. Bunun yanlış bir inanış olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral, hamilelikte hangi durumlarda cinsel ilişki yaşanmaması gerektiğini anlattı.

Anne adaylarının cinsel isteklerinin gebelik öncesi ile karşılaştırınca gebeliğin son üç ayında %60-75 oranında azaldığı yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Doğum sonrası ilk altı aylık dönemde %20-40 oranında cinsel istek seviyesinin azaldığı bildirilmiştir. Cinsel istek ve sıklığını etkileyen birçok faktör var. Bunları depresyon, yorgunluk ve daha az tatmin olması şeklinde sıralayabiliriz. Emzirmeyen kadınlarda emzirenlere oranla daha az cinsellikle ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Doğumdan 6 ay sonrasına kadar bile daha az cinsel istek ve ilişki yaşanmaktadır.

Bazı kadınlar gebelikte cinsellik açısından gebe olmadıkları zamana göre daha kolay tahrik olabilirler. Çünkü genital bölgede daha fazla kan akımı olmakta ve kanlanmanın artması beraberinde kan akımının yavaşlaması staz olması genital bölgede dolgunluk ve ısı artışına yol açmaktadır. Bu durum ise uyarılmayı kolaylaştırmaktadır. Gebelik esnasında seks bu nedenle sürdürülebilir durumdadır. Hamileyken ilişkide bazı değişiklikler yapmak ve bazı şeylere dikkat etmek gerekir.

ORGAZM DOĞUMU TETİKLER Mİ?

Kadınlar hamileyken orgazm olmanın bebek için tehlikeli olup olmadığını merak ederler. Herhangi bir zararı yoktur. Orgazm esnasında bir kontraksiyon olur ancak bu kasılma doğum başladığında olan kasılmayla aynı değildir. Yani erken doğum veya düşük için tetikleyici bir rolü oynamaz. Meme ucu uyarılması rahimde kasılmalara neden olmaktadır.

Vajinal cinsel ilişki, gününü tamamlamış gebelerde doğum eyleminin başlamasına yardımcı olabileceği düşünülür. Semendeki prostaglandin hormonun yüksek olması, rahim ağzı ve rahim alt kısmındaki fiziksel uyarı nedeni ile prostaglandin oluşması, orgazm esnasında oksitosin hormon salınımındaki artış rahmin kasılmasına ve rahim ağzının açılmasına yol açmakta olduğu ileri sürülmektedir. Ancak bu tavsiyelerin arkasında güçlü kanıtlar yoktur. Konuyla ilgili yapılan bir çalışmada gününü tamamlamış iki grup anne adayında bir gurupta üç gece düzenli vajinal ilişki, diğer grupta ilişki olmamış. Bu süre sonunda yapılan muayenede iki grup arasında rahim ağzında bishop değişiklikleri bakımından ve takip eden üç gün içindeki doğum yüzdeleri arasında hiçbir fark bulunmamış.

HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ SAYISINDA BİR SINIRLAMA YOK

100 gebelikten 3’ünde ilişki olmamasını gerektiren durum mevcuttur. Gebelikte ilişki sayısında bir sınırlama yoktur. İlk aylarda veya son ayda ilişki olmaması şeklindeki bilgiler yanlıştır. İlişki isteği varsa ve aşağıdaki engel durumlar yoksa ilişki için zaman ve sayı sınırlaması yoktur.

NE ZAMAN GEBELİKTE CİNSEL İLİŞKİ OLMAMALI?

  • Kanama; kendiliğinden veya ilişki esnasında gelmesi
  • Ağrı; ilişki öncesi kasık ve bel ağrılarının olması
  • Su gelmesi
  • Kaşıntı veya kokulu akıntı olması

[webtv=126419]

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False