GeriHamilelikte Cinsellik Gebelikte cinsel yaşam nasıl olmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gebelikte cinsel yaşam nasıl olmalı?

Gebelikte cinsel yaşam nasıl olmalı?

Bu dönemde erkek cinsel ilgisini başka yöne kaydırabilir!

Toplumda efsaneleşmiş, yanlış bilinen düşünce ve inançlara “mit” adını veririz. Bu mitlerden biri de gebelikte yani hamilelikte cinsel yaşantının olmamasına yönelik inançtır. Ancak bilinenin tam aksine yapılan çalışmalarda gebelikte cinsel yaşantının olması zaten hormonal açıdan dengesizlikler yaşayan, duygu durum değişiklikleri yaşayan bir kadın için hem biyolojik, hem de psikolojik açıdan oldukça faydalıdır. Psikolog M. Berk Karaoğlu hamilelik sürecindeki cinsel yaşam ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Erkek cinsel ilgisini başka yöne kaydırabilir

Hamilelik bir kadında çok fazla duygu yoğunluğu barındıran bir süreçtir; bir taraftan anne olabilecek olmanın duygusu, kutsallığı, bir taraftan sürüp giden yaşamda yavaş yavaş işlevselliğinin azalması, öz benlik saygısında azalma, acı çekme, ağrı duyma, doğuma yönelik korkular vs. gibi durumların yaşandığı bir dönemdir. İşte tam da bu dönemde bir de erkek; belki çekindiğinden, belki de artık cazibesinin olmadığını düşündüğü eşinden özellikle cinsel ilgisini başka yöne kaydırmaya başladığında bu bir kadın için travmatik bir duruma dönüşebilmektedir.

Eşine ve çocuğuna zarar vermeme düşüncesi

Bazı erkekler için ise gebelikte göğüslerin büyümesi, rahim hacminin artması veya vücuttaki bazı kadınsal değişikliklerin olması daha çok eşini arzu etmesine, eşini cinsel açıdan çekici bulabilmesine yol açabilmektedir. Ancak yine de eşine ve çocuğa zarar vermeme düşüncesi ile geri çekilebilmektedirler. Bu açıdan hamile olan kadının cinselliği bu süreçte büyük önem taşımaktadır.

Cinsel pozisyon ve duruşlara dikkat etmek gerekir

Hamilelik süresince özellikle 30. haftaya kadar yani normal doğuma hazır hale gelinceye kadar cinselliğin yaşanabilmesi gayet mümkündür ancak hamilelikte cinselliği yaşarken cinsel pozisyon ve duruşlara dikkat etmek gerekir özellikle karın bölgesine baskı olmayacak pozisyonlar da cinsel ilişkiye girilmesi önerilmektedir. Bu duruma en uygun olan pozisyonlardan biri kadın ve erkeğin aynı yöne doğru bakarak yan döndüğü ve erkeğin arkada olduğu cinsel pozisyondur. Özellikle erkeğin üstte ve aktif olduğu karın bölgesine baskı olabilecek “misyoner” pozisyonu gibi pozisyonlardan uzak durulması kadının destek alabileceği ve karın bölgesine dikkat edilen pozisyonların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

Gebelikte orgazm 

Sıkça sorulan sorulardan biride orgazm olma konusudur. Hamile olan kadının orgazm olması karnındaki bebeği için de bir sorun yaratmayacağı gibi yaşadığı duygusal, zihinsel süreç, cinsel haz alması, duygu durumunu da olumlu yönde etkileyecektir. Özellikle klitoral uyarılma kadına daha fazla zevk verebileceği gibi gebelik için bir risk oluşturmayacaktır.

Her dönemde dikkat edilmesi gerektiği gibi kanamaların olması, kasık ağrıları, su gelmesi veya vajinal akıntıların olması durumunda cinsel temastan uzak durulmalıdır.

Cinsel doyum eşler arasındaki huzuru ve mutluluğu arttırabilir

Özetle gebelikte cinsel yaşantının sürmesinin bir zararı olmadığı gibi bazı noktalara dikkat edildikten sonra ve ilgili uzman hekim tarafından bir sakınca görülmemesi halinde cinselliğin devam etmesinin hem hormonal açıdan, hem de psikolojik açıdan yararları vardır. Bu dönemdeki cinsel doyum eşler arasındaki aile içi iletişimi, tahammülü, huzuru ve mutluluğu arttırabilir ve olumsuz sonuçların önüne geçilebilir.

Psikolog M. Berk Karaoğlu
Gebelikte cinsel yaşam nasıl olmalı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False