Anne adayının cinselliğe bakışı

Hamilelik döneminde cinsellik yaşamak istemeyen kadına eşinin yaklaşımı nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde cinsellik yaşamak istemeyen kadına eşinin yaklaşımı nasıl olmalı?

Genel olarak doğum doktorları hamileliğin son aylarına kadar cinsel ilişkiye izin veriyor, düşük sorunu yaşanmıyorsa cinselliği yasaklamıyor. Peki, cinsellik yasak olmamasına rağmen yaşanmalı mıdır? 9 aylık bir süreç eşlerin cinsellik yaşamadan geçirmesi için uzun bir dönem olmasına karşın bu dönemde iki tarafın da zorlukları ve endişeleri olmaktadır.

Kadının cinselliğe bakışı

Kadın yönünden, cinsellik yaşanmazsa eşinin dışarı yöneleceği endişesi bir yandan ağır basarken bir yandan da kilo almış ve deforme olmuş vücudunu eşine göstermek istemez. Bu durum bir ikilem yaratır, diğer yandan da bebeğinin zarar göreceği düşüncesi hamilelik döneminde cinsel duyguları azaltabilmektedir.

Erkeğin cinselliğe bakışı

Erkeklerde ise bir yandan bebeğin zarar göreceği kaygısı varken ne kadar söylemese de eşinin bedenindeki değişiklikler cinsel isteği azaltabilir. Ona bir kadın gözüyle değil de anaç bir anne gözüyle bakar. Bu da erkekteki cinsel ilgiyi azaltabilir. Bir yandan eşine sevgi ve şefkat duyarken ona cinsel olarak yaklaşabilmesi daha zor olabilir.

Bu dönemde cinsel ilgi ve istek azalabilir

Bütün bunlar hamilelik döneminde gerek kadında gerekse erkekte cinsel ilgi ve isteği azaltabilir. Bunun yerini daha duygusal, daha şefkatli bir birliktelik alabilir. Kimi zaman erkekler bu dönemde cinsellik yönünden başkalarına ilgi duysalar da sonuçta eşine olan sevgisi buna üstün gelir. Böyle bir durumda kimi zaman da kendini alıkoyamaz ve bu kaçamak ortaya çıktığında eşler arasında ciddi kırgınlıklar yaşanarak evlilik yara alır. O yüzden eşlerin bu dönemde hata yapmaktan özenle kaçınması gerekir. Özellikle erkeklerin bu dönemde eşine anlayışla yaklaşması ve anne adayı istemiyorsa cinsellik için zorlamaması gerekir. Ancak bu uzaklık birbirlerinden tamamen uzak kalmak anlamına gelmemelidir. Eşlerin birbirlerine dokunmaları, cinsel aktivite sonlanmasa bile gereklidir. Çünkü doğum sonrası dönemlerde eşlerin cinsel olarak birbirlerinden uzaklaşmalarının temel nedeni, bu dönemde birbirlerinden fiziksel olarak tamamen uzaklaşmalarıdır. Bu uzaklık maalesef bazen geri dönüşsüz de olabilmektedir.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Yazarın Tüm Yazıları