Yedikleriniz bebeğinizin bağışıklığını etkiliyor mu?

Bağışıklık sisteminizi etkileyen vitaminlerden, hamilelik döneminde mutlaka tüketmeniz gereken takviyelere kadar aklınıza gelen pek çok soruyu Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir sizler için yanıtladı.

Haberin Devamı

Sevgili anne adayları hem kendinizin hem de doğacak bebeğinizin sağlığı bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaktan geçiyor. Yaklaşık 9 aylık bir sürece ev sahipliği yaptığınız için mevsimlere göre tükettiğiniz besinler çok önemli. Sadece yediklerinizde değişiklikler yapmakla kalmayıp aynı zamanda takviyeleri de göz ardı etmemelisiniz.

YEDİKLERİNİZİN ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ETKİSİ NEDİR?

Öncelikle bilinmesi gereken anne karnındaki bebeğin bağışıklığının tamamen anne vücuduyla alakalı olduğudur. Henüz doğmamış olan bir bebeğin T lenfositleri uyku halinde olduğundan dolayı bu süreçte anne adaylarının bağışıklık sisteminin güçlü olması son derece önemlidir. Hamilelik döneminizde hem kendiniz hem de bebeğiniz için tükettiğiniz besinlerde birtakım düzenlemeler yapılmalı.

Hamilelik dönemi kişiye göre değişiklik gösterse de genel olarak 9 aylık bir süreçle karşı karşıyasınız. Böyle olunca da mevsimlere göre yediklerinizde de farklılıklar olabiliyor. Bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek için de hem yediklerinizde farklılıklara gitmeli hem de mutlaka takviyeler almalısınız.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEYE YARAYAN VİTAMİNLER NELERDİR?

  • D ve C vitamini bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli iki vitamindir. Özellikle D vitamini konusunda anne adaylarının ayrıca hassas olmalarını rica ediyoruz. Çünkü bu vitamin türünün eksikliği lohusa döneminde depresyona neden olduğu için kan değerlerinin de aksatmadan takip edilmesi gerekiyor.
  • Anne adayları balık, yumurta ve süt ürünlerini tüketerek D vitamini eksikliklerini karşılayabilecekleri gibi hali hazırda bu besinleri düzenli olarak tüketenler de aksatmadan aynı şekilde beslenmeye devam edebilirler. D vitamini eksikliğinde bir diğer yapılması gereken de anne adaylarının her gün mutlaka güneşe çıkmasıdır.
  • Güneş ile birlikte d vitamini emilimi gerçekleştiği için her gün güneşe çıkmanın size oldukça faydası olacaktır. Hamilelik döneminde mutlaka her gün yürüyüş yapmanız gerektiğini unutmayın. 9 aylık sürecinizi yürüyüşlerle sağlıklı bir şekilde geçirirken, güneşli temiz havaları seçerek D vitamini eksikliğinizi de giderebilirsiniz.
  • D vitamini içeren besinleri tüketirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Balık ve deniz ürünlerini çok sık tüketmemeye çalışın. Bununla birlikte en az tüketmeniz kadar pişirme şekli ve süresine de özen göstermenizi tavsiye ederiz.
  • Konserve balık ve deniz ürünlerinden uzak durun. Çünkü bu tarz ürünleri tükettiğiniz taktirde ağır metal zehirlenmesine yol açabilirsiniz. Konserve ürünler yerine mevsim balıklara ya da sardalya gibi küçük balıklara ağırlık verebilirsiniz.
  • D vitaminin en olmazsa olmazı yumurta ve süt ürünleridir. Yumurta az pişmiş olarak süt ise kaynatılmadan tüketilmemelidir. Çiğ sütten yapılan peynirlerden de gebelik boyunca uzak durulmalıdır.
  • D vitaminine göre daha kolay bulunabilen bir vitamin türü olan C vitaminini ise . biberden domatese, portakaldan limon ve maydanoza kadar pek çok besinde karşılayabilirsiniz. C vitamini hem demirin hem de diğer vitaminlerin emilimini arttırması sebebiyle önemli bir role sahiptir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE ÖNEMLİ OLAN TAKVİYELER

  • Planlı hamilelik sürecini de dahil ederek gebe kalmadan en az 3 ay önce takviye almaya başlanabilir Özellikle folik asit, bebeğin ilk gelişim sürecinde sinir sisteminin güçlenmesi için son derece önemli.
  • Hamilelik döneminde eskiye nazaran kalsiyum ve demir ihtiyacınız artacaktır. Bu yüzden kesinlikle takviye alınması gerekir. Hamilelik sürecinin sonlarına doğru kramplarda artma meydana gelecektir. Bunun için de magnezyum takviyesi tercih edilmelidir.
  • Son olarak doğacak bebeğinizin IQ seviyesi açısından büyük önem taşıyan omega 3 takviyesini de unutmayın. Omega 3, hamileliğin son 3 ayında ve emzirme sürecinde alınmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları