Hamilelik döneminde beslenmeyle ilgili yapılan hatalar

Bazı anne adayları günlük kalorilerini hesaplayarak gıda tüketmelerine rağmen yine de kilo aldıklarını ifade ederler.

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde beslenmeyle ilgili hatalı düşünce ve davranışlar...

Zorla da olsa yemeliyim!

İlk 3 aylık dönemde bebeğin organları oluşacağı için anne adaylarında canları çekmese de zorla yemek yemesi gerektiği inancı yaygındır. Halbuki bu 3 aylık süreç, bebeğin beslenme ihtiyacının minimal olduğu bir dönemdir ve bu dönemde kendini aşırı zorlayan anne adayları hariç, çoğu anne adayı bulantı ve isteksizlik nedeniyle iyi beslenemez ve bu dönemi kilo almadan bitirirler.

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde bebeğin günlük ihtiyacı çok az olduğundan, hastanede tedavi gerektirecek özel beslenme bozukluğu dururumları hariç, bebeğin az beslenmeden etkilenmesi mümkün değildir.

Vitamin takviyesi doğal beslenmenin yerini tutar!

Hiç bir besin takviyesi veya vitamin desteği doğal beslenmenin yerini tutamaz ve aynı etkiyi yaratmaz. Şu anda bizim bildiğimiz ve suni olarak elde edilerek kullanıma sunulan vitamin ve diğer maddeler yanında henüz varlığından haberdar olmadığımız yüzlerce madde ve vitamin bulunduğunu tahmin ediyoruz.

Haberin Devamı

Anne sütünün asla taklit edilememesi gibi hiçbir madde, karışık beslenme neticesinde vücudumuzda besin maddelerinin yarattığı etkiyi net olarak yaratmaz. O nedenle hamilelik döneminde vitamin takviyesi alsak da iyi beslenme alışkanlıklarımızı sürdürmeliyiz.

Sıvı ihtiyacı meyve sularıyla karşılanabilir!

Sık yapılan hatalardandır. Sıvı tüketimini artırmanın en iyi yolu daha fazla su içmektir.

Piyasada satılan ve içinde katkı maddeleri bolca olan meyve suları başta olmak üzere kendimizin hazırladığı sıkma meyve suları da bol kalori içerirler ve günlük kalori alımını gereksiz yere artırırlar.

Meyve suyu içmek de meyve yemenin yerine geçmez, zira meyve yendiği de alınan lif maddeleri bağırsakların çalışmasına da yardımcı olurlar. Bu yüzden hamileliğiniz süresince meyveleri taze olarak tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin.

Süt içemeyen anne adayları kalsiyum takviyesi almalıdır!

Süt içemeyen anne adayları için en iyi kalsiyum kaynakları süt ürünleridir.

Yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, peynir, dondurma bolca kalsiyum içerir. Bunun yanında doğada kalsiyumun birincil kaynağının koyu yeşil yapraklı sebzeler olduğunu hatırlatmak gerekir. Dolayısıyla, kalsiyum takviyesinden ziyadese bu gıdaları tüketmelerini öneririz.

Haberin Devamı

Hamilelikte beslenmeyle bebeğin erişkinlik yaşamı arasındaki bağlantı

Yapılan çalışmalarda hamilelik döneminde Omega 3 tüketimi ile bebeğin zekası, göz ve sinir sistemi sağlığı arasında ömür boyu süren bir bağlantı olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında doğal ve iyi beslenme, bebeğin ileride şeker hastalığına yakalanma riskini bile azaltabilir.

Aynca hamilelik döneminde bebeğin annesinden aldığı besin maddeleriyle, ilerleyen yaşamındaki bedensel ve ruhsal sağlığı arasında birçok bağlantı olabileceği görülmüştür.

Anne adayının aşırı kilo alımı yanlış beslenmesiyle ilgilidir

Bazı anne adayları günlük kalorilerini hesaplayarak gıda tüketmelerine rağmen yine de kilo aldıklarını ifade ederler. Bunun nedeni bazı anne adaylarının vücutlarında ödem oluşma eğiliminin diğerlerine göre daha fazla olmasındandır. Tuz tüketimini kısıtlamak ve su tüketimini artırmak (azaltmak değil) yapılabilecek en iyi şeydir. Bu yüzden her kilo alımı beslenmeye bağlanmamalıdır.

Haberin Devamı

Hamilelikteki diş ve diş eti sorunları flor maddesinin yetersizliğiyle ilgilidir

Hamilelik döneminde diş etinde şişmelere ve kanamalara sıklıkla rastlanır. Bunların flor maddesiyle ilgili olduğu düşünülür. Günümüzde eskiden yapılan uygulamanın aksine, anne adaylarına rutin flor takviyesi almasını gerekli görmüyoruz. Diş eti ve diş sorunları daha çok hamileliğin yarattığı doğal değişikliklerle ilgilidir. 

Yazarın Tüm Yazıları