Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu

Neden gebelikte egzersiz yapılmalı?

Gebelik, öncelikle bebeğin gelişmeye başlamasıyla birlikte annenin bedeninde yükün artmasına neden olur. Esasında sağlıklı bir gebelik, doğum ve bebek için, gebe kalmadan önce bedenen ve ruhen güçlenmek, egzersiz yapmak ve eğitim almak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Gebelik önceci ve gebelik dönemi egzersizleri; gebelikte karşılaşılabilecek olası travmaların çabuk iyileşmesini, bebeğin büyümesiyle beraber artan amnios sıvısı ve plasenta ağırlığı, vücutta yağlanmanın artışı gebenin bedenine ekstra yük bindirir, tüm vücut organları ve sistemleri etkilenir yükü artar.

Egzersizle beraber kaslar kuvvetlenirse yükse bağlı ağrılar azalır hatta hiç olmayabilir. Yorgunluk hissedilmez her zaman güçlü ve dinamik olunur. Kegel ve pelvik taban kaslarıyla kolay bir doğum olur.20. haftadan sonra oluşan kasık ağrısının ve mide yanmalarının önüne geçmiş olurlar.

Neden gebelikte egzersiz yapılmalı

Nefes egzersizleri ile hem rahat bir oksijenlenme ortamı sağlarlar hemde stresle baş edip kaslarının kolay doğuma hazırlanmasına izin verirler. Ayrıca yapılan araştırmalar gösteriyor ki nefes çalışan ve egzersiz yapan annelerin hem doğumu kolay hemde bebeklerinin zeka ve bağışıklık sistemi seviyesi daha yüksek. Yatması gereken gebelerin bile yatak içi egzersizlerini her gün 20-30 dakika kadar yapmasında fayda var.

Haberin Devamı

Gebelik ve doğum esnasında vücut yaklaşık 9-15 kilo olmaktadır. Aşırı bir ağırlık artışı ise hem annede hem de bebekte istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden doğuma psikolojik açıdan olduğu gibi fiziksel açıdan da -bazı egzersizler yaparak- hazırlanılmalıdır.

GEBELİKTE EGZERSİZİN FAYDALARI

Egzersizin anne ve bebek üzerine birçok olumlu etkisi vardır. Bunlar;

• Dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler.
• Annenin kilo kontrolünü sağlar.
• Dayanıklılık ve kuvvetin artmasına yardımcı olur.
• Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
• Egzersiz, sosyal etkileşimin sağlanması, sosyal ve psikolojik açıdan iyilik hissinin artmasına katkıda bulunur.
• Doğum sırasında oluşabilecek olası sorunların azaltılmasını sağlar.
• Gebelik diyabeti (şeker) olasılığını azaltır.
• Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
• Ayrıca yapılan birçok araştırma, gebeliği boyunca düzenli egzersiz yapan annelerin çocuklarının daha zeki olduğu göstermiştir.

Haberin Devamı

  Neden gebelikte egzersiz yapılmalı  

Egzersizin anne ve bebek üzerine birçok etkisi vardır.

Egzersiz çeşitleri American College Of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) üç çeşit egzersiz tipi tespit etmiştir. Bu tipleri hamilelik süresince uygulamak gerekmektedir:

1) Aerobik egzersizler (dayanıklılık egzersizleri)
2) Kas kuvvetini artırmaya yönelik egzersizler
3) Eklem esnekliğini artırmaya yönelik egzersizler

    Neden gebelikte egzersiz yapılmalı    

Dayanıklılık çalışması yapan hamileler aerobik ile kapasitelerini arttırmış olurlar. Ulusal ve uluslararası rehberler, belirlenmiş kontrendike olmayan kadınların hamilelik boyunca egzersiz yapmalarını tavsiye etmektedir.

Birçok kadın hamilelik sırasında daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye çalıştıklarından, doğum öncesi bakım sağlayıcılarının uygun öneriler sunmak için yeterli ve güncel bilgilere sahip olması hayati önem taşmaktadır.