Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

İştah artışı hangi dönemde gerçekleşir?

Gebelikte iştah artışının kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

Haberin Devamı

İştah artışı, anne adaylarının bir yandan çok merak ettiği ve beklediği bir yandan ise kilo almaktan korktukları bir dönemdir. Anne adayları bu dönemde korkarlar. İştah artışı anne adayları içinde ve toplumda bir gebelik belirtisi olarak kabul edilmiştir. Gebelikte iştah artışının kontrole alınması gerekmektedir. Bu dönemde anne adayları çok yerler ve kilo alırlar. Gebelikte gereksiz kilo alımı istenen bir durum değildir.

İLK 3 AYDAN SONRA ARTIŞ YAŞANIR

İştah artışı hangi dönemde gerçekleşir

İştah artışı gebeliğin 2. trimesterin döneminde yani 3.ayın sonundan 6.ayın sonuna kadar olan dönemde gözlenmektedir. Anne adaylarının bu dönemde iştahları oldukça açılmıştır. İlk 3 ayda nasıl yemeklerden tiksiniyor ise bu dönemde de tam tersi olarak çok yemek yiyebilirler. Bunun için bu dönem, gebelerin en çok kilo aldıkları da dönemdir. Annelerin iştahları oldukça iyidir bu dönemde. Gebeliğin ilk 3 ayında anne adaylarının bulantısı çok olduğundan dolayı, iştahları çok açık değildir. Yedikleri her şeyden mideleri bulanır ve yediklerinin nerdeyse hepsini çıkartırlar. Bunun için anne adayları ilk 3 ay bittiği zaman rahata kavuşurlar ve bulantılar bittiğinden iştahta da artış gözlemlenir. 

Haberin Devamı

KONTROLSÜZ KİLO ARTIŞINA DİKKAT!

 İştah artışı hangi dönemde gerçekleşir 

Anne adayları bu dönemde kontrollü beslenmelidirler. İştahları her ne kadar artmış olsa da gebelerin sağlıklı beslenmesi ve tabi ki yağlı, tuzlu ve çok şekerli besinlerden kaçınmalıdırlar. Gebelerin bu iştah artışı yaşadıkları dönemde yine aynı şekilde sık sık azar azar beslenmelidirler. Annelerin iştah artışı dönemleri bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Gebelikte asıl kilo alımı da bu dönemde gerçekleşmektedir. Bu dönemde tıpkı gebeliğin diğer dönemlerinde de olduğu gibi çok dikkat edilmeli ve sağlıklı gıdalarla beslenilmelidir. Toparlayacak olursak iştah artışı gebeliğin 2. trimesterin dönemde gerçekleşir. İştah artışı gebeliğin kaçınılmaz yönüdür. Bir nevi gebelik belirtisidir.

BULANTI VE KUSMALARIN PEŞİNDEN İŞTAH ARTIŞI BAŞLAR

Annenin ilk 3 ay iştahı iyi değildir. Bunun nedeni ise fazlaca olan bulantı-kusmadır. Bulantı-kusmanın çok olduğu dönem ilk 3 aylık dönem yani 1. trimesterin dönem bittiğinde bulantı-kusmada oldukça azalmaktadır. Bulantı-kusmaların peşinden de iştah artışı başlamaktadır. İştah artışı gebe kadınların hem merak edip sevdiği hem de korktuğu bir dönemdir. Bu dönemde anne adayının düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmesine dikkat edilmelidir. Anne adayları canlarının istediği az miktarda tadımlık denilecek derecede tüketmelidir. Anne adayı sık aralıklarla az az beslenmelidirler. Bu anne adayının hem gereksiz kilo alımını önler, hem de karnının doymasını sağlar. Anne bu dönemde kendisine dengeli ve düzenli olarak beslenmiyorsa bir diyetisyenden veya doktorundan yardım alabilir.

Haberin Devamı

[fotogaleri=3040,2632,2209]

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA