İştah artışı gebeliğin hangi döneminde yaşanır?

Gebeliği özel kılan aşerme; anne adaylarının herhangi bir gıdayı aşırı yeme isteği, farklı tatlardan oluşan anormal bir karışımı lezzetli bulması ve tüketmesi şeklinde görülebilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, aşerme hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Aşerilen besinlere bakıldığında anne adaylarının yaklaşık %40’ının tatlı besinlere, %33’ünün ise tuzlu besinlere aşerdiği görülmüştür. Araştırmalara göre baharatlı olan yiyecekleri arzu edenlerin oranı da %17 civarında.

Anne adayları yiyecek-içecekler dışında kiremit tozu, kil, toprak, sigara külü gibi maddelere de aşerebilir. Bazı anne adayları da aşırı oranda tuz, limon tuzu, buz parçaları, un, nişasta, kabartma tozu gibi gıda maddelerine aşerebilir. 

HER KADINDA FARKLILIK GÖSTEREBİLİR 

Anne adaylarının ortalama yüzde 85’i hamilelik döneminde en az bir gıdaya karşı çok fazla yeme isteği duyar. Her kadın birbirinden farklı tatlara aşerebilir. Tatlı, tuzlu, baharatlı ya da ekşi besinler hamile kadınların en çok arzuladığı tatlardır.

Gebelik döneminde gelişen aşırı hormonal farklılıkların tat ve koku üzerinde ciddi etkisi olabileceği düşünülmektedir. Menopoz döneminde de benzer iştah artışı ya da azalışı olmaktadır. Ancak aşermenin asıl sebebi, henüz net olarak bilinmemektedir. 

Haberin Devamı

Hamilelikte meydana gelen bulantı ve kusmalar için de aşerme tabiri kullanılır. Hatta bir renkten, bir kişinin sesinden, bir TV programından, herhangi birinin kokusundan tiksinme de aşerme döneminde yaşanan ilginç tepkilerdir. Bazı uzmanlar gebelik başlarında anne adayının yiyeceklere reaksiyon gösterip, mide bulantıları yaşamasını; ‘insan bedeninin içinde mucizevi bir şekilde gelişmekte olan bebeği, oluşabilecek tehlikelerden korumak için bir güç var ve cenini besinlerde bulunan toksinlerden koruyor’ şeklinde yorumlamaktadır. Ancak bu düşünceyi kanıtlayacak herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. Bu tezi savunanlar; özellikle hamileliğin riskli evrelerinde, bir takım besinleri tüketmekten kaçınan bünyenin aslında doğal bir koruma içgüdüsü içinde olabileceğini söylemektedir.

İştah artışı gebeliğin hangi döneminde yaşanır

AŞERME PSİKOLOJİK OLABİLİR 

Aşerme durumu, erken hamilelikte normal bir bulgu olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kansızlık veya beslenme bozukluğunun habercisi de olabilmektedir. Özellikle toprak, kil gibi maddelere aşerilmesi kansızlık belirtisi olarak yorumlanır. 

Haberin Devamı

Aşerme genellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde olur. Bundan sonraki dönemlerde görülen aşermenin psikolojik olduğu düşünülmektedir. Annenin aşerdiği yiyeceği tüketmesi psikolojik olarak önemlidir. Arzuladığı gıdayı tüketen anne adayı daha huzurlu olur. Yemezse bebeğin zarar göreceği ise kesinlikle yanlış bilgidir. Bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir bulgu yoktur. 

Aynı zamanda vücut her zaman doğru şeyi istemeyebilir. Yani, ‘vücut ihtiyaç hissettiği şeyi ister, zararlıyı istemez’ düşüncesi de yanlıştır. Gebelikten önce sigara içmediği halde sigaraya aşeren anne adayları görülmüştür. Yine de bugüne kadar görülen örnekler genellikle sigara izmariti, temizlik maddeleri, toprak gibi yenmeyen garip maddelere aşerenlerde demir eksikliği, kansızlık, beslenme bozukluğu problemleri olduğunu göstermektedir. 

Haberin Devamı

Aşermeyi bahane edip fazlasıyla tüketmek aşırı kilo ve çeşitli sağlık problemleriyle size geri dönecektir. Aşerdiğiniz besini kalorisi düşük benzer bir besin ile değiştirmek akıllıca olur. Mayonezin yerine yağsız süt ürünü, şekerin yerine kuru meyve yemek gibi. Kesin olan bir şey var ki anne adayları gebelik döneminde normalden daha hassas ve kırılgan olurlar. Yakınlarının daha anlayışlı davranıp destek olmaları annenin bu dönemi rahat atlatmasını sağlayacaktır. 

GEBELİKTE KİLO HESAPLAMA

Yazarın Tüm Yazıları