GeriHamilelikte Beslenme İçtiğiniz Kahve 100 Saat Bebeğinizle
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İçtiğiniz Kahve 100 Saat Bebeğinizle

İçtiğiniz Kahve 100 Saat Bebeğinizle

Hamilelikte içilen kahvedeki kafein 100 saat sonra bile bebeğin damarlarında kalıyor.

İçtiğiniz kahveden bebeğe geçen kafeinin yarısından fazlası, 100 saat sonra bile hala daha karnınızdaki bebeğin karnında dolaşıyor.

Çoğumuz için bir ritüel haline gelen sabahları kahve içmenin, vücudu uyardığını ve daha enerjik hale getirdiğini söyleyen Dr. Senai Aksoy, kafeinin aşırı derecede alındığında hamileler için tehlike olacağına dikkat çekiyor.

Hamilelikte Kafein Ne Tip Etkiler Yaratır?

”İlk önce akılda tutulması gereken kafeinin bir vitamin ya da besin maddesi olmadığıdır. Kafeinin hiçbir besleyici değeri yoktur. Yapılan çalışmalar hamilelikte yüksek miktarlarda kafein alımının (günde 6 fincandan fazla kahve) özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere düşük ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Hamilelik ya da emzirme süresinde alınan kafein fetus ve yenidoğanda da benzer etkiler yaratır. Hamilelikte kafeinin yarı ömrü 11 saate kadar uzayabilir. Fetus da ise durum daha ürkütücüdür. İçtiğiniz kahveden bebeğe geçen kafeinin yarısından fazlası 100 saat sonra bile hala daha karnınızdaki bebeğin karnında dolaşmaktadır. Bebeğiniz ne kadar küçük ise onun kafeini detoksifiye etme yeteneği de o kadar azdır.

Alınan orta düzeyde kafein anne adayında çarpıntı ve benzeri yakınmalar yaratmasa da bebeğin kalp atımlarında ve solunumunda (bebek daha doğmadan da anne karnında solunum hareketleri yapar) belirgin artışa neden olabilir.”

Hamilelikte Kafein Mutlaka Bırakılmalı mı?

”Her zaman değil. Aşırıya kaçmamak kaydıyla kafein içeren içeceklerin keyfine varabilirsiniz. Yapılan pek çok araştırma hamilelik sırasında alınan az ya da orta düzeyde kafeinin bebek ya da anne adayına zarar verme riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Orta düzeyde kafein (300-400 mg) günde 2-3 fincan granül kahveye denk gelmektedir.”

Kafein Nelerde Var?

”Kafein tahmin ettiğinizden daha fazla maddenin içinde bulunur. Örneğin, çikolata ve bazı bitkisel çaylarda da kafein vardır. Bazı soğuk algınlığı ilaçları ile ağrı kesiciler dekafein içerir. Benzer şekilde alerji ilaçlarında da kafein olabilir.”

Kafein Tüketiminizi Kontrol Altına Alın

”Gün içinde aldığınız kafein miktarını bazı küçük değişikliklerle azaltabilirsiniz. Örneğin, sallama çay içiyorsanız poşeti suda 5 dakika yerine 1 dakika bekleterek kafein oranını yarı yarıya azaltmanız mümkündür. Bitkisel çay tercih ediyorsanız mutlaka kutusundaki uyarıcı etiketleri kontrol edin. İçindeki kafein ve diğer maddelerin miktarını kutusunda yazmayan markları tercih etmeyin. Bu şekilde hamilelikte kullanılması sakıncalı olabilecek katkı maddeleri içermediğinden de emin olabilirsiniz.

Eğer kahve sizi zihinsel açıdan rahatlatıyorsa ya da sabah ritüeliniz ise kafeinsiz kahveleri tercih etmeye çalışın.”

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False