Naz Serter
Naz Serter
Naz Serter

Hamileyken kilo vermek zararlı mıdır?

Diyetisyen Naz Serter'den hamilelikte kilo kontrolü ile ilgili önemli bilgiler...

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde kaç kilo almak normaldir? Hamileyken kilo vermek zararlı mıdır? Hamilelikte kilo kontrolü ile ilgili bilinmesi gerekenleri, Diyetisyen Naz Serter anlatıyor.

Hamilelik süresince alınması gereken kilolar hamileliğin başlangıcındaki anne adayının vücut kitle indeksi (VKİ) ile bağlantılıdır. Vücut kitle indeksi vücut ağırlığının, boyun (metre) karesine oranı olarak hesaplanır. ( VKİ= kg/ m² )

VKİ değeri 20'nin altında olan zayıf anne adayları ortalama olarak 16,5 kg alır. Hamilelik sürecinde alınması beklenen ideal kilo aralığı 14-18,5 kilogramdır.

Sağlıklı anne adayları VKİ değeri 20-25 arasında olanlardır. Anne adayının bu süreçte 12,5 kg alması beklenir. Bu kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan ise anne adayının yağ deposudur. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ayda 0,5 kilo, 4. ay itibariyle ayda 1,5-2 kilo alması beklenmektedir.

KİLOLU KİŞİLER HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALMALI?

VKİ değeri 25 üzerinde hamile kalan fazla kilolu kişilerin 9 ay sonunda toplamda 7-9 kilo alması gerekir. Mayo Clinic ve British Medical Journal'da yayınlanan makalelerde; hamilelik sürecinde artan vitamin, mineral ihtiyacını karşılayan dengeli beslenme programları ve egzersiz ile verilen kontrollü ve sınırlı kiloların hamilelik sürecinde görülen diyabeti ( %60), yüksek tansiyonu (%70) ve bunun ile beraber prematüre doğumlarda (%32) belli oranlarda azalma olduğu görüldüğünü belirtmişlerdir. Bu belirtilerin sağlıklı beslenen hamilelerde, sadece egzersiz yapan anne adaylarına göre daha olumlu etkileri olmuştur. Bunun ile beraber toplam kilo kaybının hamileliğin başladığı kilodan %5'den fazla olmasının tehlikeli olarak belirtilmiştir.

Hamilelik sürecinde dengeli beslenmek her anne adayı gibi vejetaryenlerde de önemlidir. Bu noktada bebeğin ihtiyacı olacak vitamin ve mineraller şu besinlerden sağlanabilir:

  • Protein: Bebeğin beslenmesi için gerekli olan en önemli besin grubu proteinlerdir. Hayvansal proteinler dışında, baklagiller özellikle enzim ve besin değerlerini artırmak için filizlenmiş şekilde tercih edilebilir. Kavrulmamış yemişler de protein ve doymuş yağ asitleri açısından zenginlerdir. Ara öğün olarak da badem sütü, kaju peyniri, tofu gibi alternatifleri de tüketebilirler.
  • Kalsiyum: Diş ve kemiklerin oluşumunda baş mineraldir. Kalsiyum; kavrulmamış susam, tahıllar, pekmez ve kuru meyvelerde bolca bulunmaktadır.
  • Demir: Türk kadınlarında genel olarak görülen kansızlık, hamilelikte de demir ihtiyacını artırmaktadır. Demir özellikle kuru baklagil, tahin, kuru meyveler ve yeşil sebzelerde bulunmaktadır.
  • Omega 3: Keten tohumu ve brokoli gibi sebzeler ile desteklenebilir.
  • B vitamini: Kas ve sinir dokusunun oluşumunu sağlayan B vitamini tahıllarda, baklagillerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunmaktadır.
  • A vitamini: Pek çok işlevi ile birlikte göz sağlığı için gereklidir. A vitamini koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı sebze ve meyvelerde bulunur.

4. aya kadar görülen bulantılar normal kabul edilir ve bu süreçte de kilo kaybı gözlemlenmektedir. Bulantılardan oluşan rahatsızlıklar için zencefil kullanabilir. Zencefil, limon ve bal ile hazırlanmış bir çay veya zencefil soslu salatalar bulantıları azaltır.

Hamilelik sürecinde vücutta ödem görülmesi doğaldır. Bu ödemi gidermek için maydanoz gibi ödem atıcıların fazla kullanılması düşüklere sebep olabilir, dikkat edilmesi gerekir.

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA