GeriHamilelikte Beslenme Hamileyken iki kişilik yemek doğru mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileyken iki kişilik yemek doğru mu?

Hamileyken iki kişilik yemek doğru mu?

Hamilelikte protein alımını artırmak gerekiyor.

Anne adayları günde 5-6 fincandan fazla bitki çayı içmemeli.

Hamilelik iki kişilik bir süreç ancak bu, beslenmenin de iki kişilik olması anlamına gelmiyor. Çünkü günde ek olarak 300 kilokaloriden fazlası bebeğin işine yaramadığı gibi anneye kilo aldırıp doğumda ve sonrasında sıkıntı hissetmesine yol açıyor.

Hamileliğin 3 aylık döneminde en az kilo, 9 aylık döneminde en fazla kilo alınmasının sınırlar içindeki bebeğin gelişiminde etkili olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşen Yüceloğlu, “Hamileler için iyi beslenmek, çok miktarda yemek yemeleri değildir. Günlük enerjiye ek olarak 300 kilokalori, bebeğiniz için gerekli olan enerjiyi sağlar. Sağlıklı bir kadının günlük 1600–2200 kilokalori aldığı düşünülürse, fazladan 300 kilokalori sizin için yeterlidir. Bu miktarı bir bardak süt, iki ince dilim kepekli ekmek ve fazladan bir porsiyon meyveyle sağlayabilirsiniz. Hamileliğin ilk aylarında mide bulantılarınız olursa yediğiniz miktarı azaltıp sık aralıklarla yemek en iyi yöntemdir” dedi.

Dört saat arayla gerçekleştirilecek minik öğünlerin bulantıya iyi geleceğine değinen Dr. Yüceloğlu, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisinin de yemek öncesinde ve yemek sırasında sıvı alınmaması olduğuna dikkat çekti.

Hamilelikte protein alımını artırmak gerekiyor

Hamilelik sürecinde protein alımını yüzde 15 oranında artırmak gerektiğini, protein gereksinimi için kuru baklagiller, süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılabileceğini belirten Yüceloğlu, bazı annelerde destek olarak erken dönemde folik asit, A vitamini, daha sonra demir ve kalsiyuma gereksinimin artacağından ilave edilecek vitamin ve mineral desteğine mutlaka doktor kontrolünde başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Yüceloğlu, diyabetli anne adaylarının ayrıca B grubu vitaminlere ihtiyacı artabildiği gibi tatlandırıcı olarak sakarin yerine aspartan tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Hamilelik süresince kaç kilo alınmalı?

* Düşük ağırlıkta ise 12–18 kg
* İdeal ağırlıkta ise 11–15 kg
* Kilolu ise 7–11 kg
* İkiz bebek ise 16–20 kg

Anne adayları nelerden kaçmalı?

Hamileliğin özellikle ilk aylarında kafeinli içecekleri azaltmak gerekir. Dört fincandan fazla kahve, erken doğuma ve düşük doğum ağırlığına sebep olur. Kafein sadece kahvede değil, çay, kola, çikolata ve bazı bitki çaylarında da bulunur.

Gereğinden fazla bitki çayı içmeyin. Unutmayın ki ilaçların hammaddesi bitkilerdir. Günde 5–6 fincandan fazla bitki çayı, ilaç etkisi yapabilir.

Füme balık ve çiğ sütle yapılmış peynirler, brusella hastalığına sebep olabilir. Et ve türevlerinin mutlaka çok iyi pişirilmesi gerekir. Pastörize olmayan süt türevleri ve meyve suyu içilmemelidir.

Hamilelik sırasında alkol ve sigara tüketilmemelidir. Alkolün fiziki etkilerinin yanı sıra ileride çocuklarda öğrenme güçlüğüne sebep olduğu düşünülmektedir.

Hamileliğin 3 aylık döneminde ödem oluşmasını engellemek için tuzu kısıtlamak gerekir. Ödem, albüminüriye ve ağırlık artışına sebep olur. Böylece gerçek ağırlık ölçümü yapılamaz. Soda ve sodalı içeceklerden de kaçının.

Günlük yiyecek miktarınızı ayarlamak için ekmek ve ekmek yerine geçen yiyeceklerden 9 dilim ve fazlasını, meyve ve sebze grubundan 7 porsiyon ve fazlasını, süt ve süt ürünlerinden 3 porsiyon ve fazlasını, et ve kuru baklagillerden 3 porsiyon ve fazlasını tüketebilirsiniz.

HAMİLELİKTE KİLO HESAPLAMA

False