GeriHamilelikte Beslenme Hamilelikte ton balığından uzak durun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Gebelik döneminde sağlığınızı tehlikeye atacak besinleri tüketmemelisiniz.

“Hamilelik döneminde her şeyin yerli yerine oturması için belirlenen besin grupları düzenli tüketilirken bir yandan da bebek ve annenin sağlığını tehlikeye atabilecek ya da özellikle bebekte doğum sonrası kalıcı hasara yol açabilecek besinlerden ve kimyasallardan uzak kalabilmek de çok büyük önem taşır” diyen Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş, anne adaylarının uzak durması gereken besinleri sıraladı.


Çiğ et, balık, tavuk ve ürünleri

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Pişmemiş deniz mahsülleri veya az pişmiş et, tavuk ürünlerinin koliform, toksoplazma gondi ve salmonella bakterilerini bulundurma riski yüksektir. Bu bakteriler hem anne hem de bebek için hayati tehlikeye yol açacak enfeksiyonlara yol açabildiği gibi düşük, prematüre doğum, rahim içinde bebek ölümü, bebekte ise beyin hasarı, görme ve işitme problemleri, zeka geriliği gibi birçok ciddi probleme neden olabilir. Hamilelikte çiğ et ve et ürünlerine çıplak elle dokunduktan sonra bile eller iyice yıkanarak temizlenmelidir.


Şarküteri ürünleri

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Şarküteri ürünleri hamilelerde düşüğe neden olabilen listeria isimli bakteriyi taşıma riskine sahiptir. Listeria bakterisi, plasentadan geçerek bebeğin enfekte olmasına veya kan zehirlenmesine neden olabilir. Tüm bu uyarılara rağmen anne adayı şarküteri ürünü tüketme konusunda ısrarcı ise yapılabilecek en önemli tavsiye az miktarda ve mutlaka çok iyi pişirilmiş bir şekilde tüketilmesidir.


Cıva içeriği yüksek balıklar

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Balık, içerdiği beyin geliştirici yağ asidi omega 3’ten çok zengin olması ve kaliteli bir protein içermesi sebebiyle anne adayları için ideal bir sağlıklı besin gibi görünmekle birlikte, bazı tehlikeleri de barındırabilir. Maalesef çevre ve özellikle deniz kirliliği balıkların ağır metallerle kontamine olmasına yol açar. Bu ağır metallerin en önemlilerinden biri cıvadır. Hamilelik döneminde tüketilen cıvanın bebeklerde gelişim bozukluklarına ve beyin hasarına neden olabileceği ortaya çıkarılmıştır. Genelleme yapıldığında en genç ve küçük balıkların cıva içeriklerinin minimum seviyelerde olduğunu söylemek mümkündür. Örneğin 3 yaş ve altında yakalanan somon en az seviyede cıva (ve en yüksek seviyede Omega-3leri) içermekte böylece ideal bir hamile besini haline gelmektedir. Ringa ve sardalya da cıvadan fakir balıklar arasındadır. En çok cıva seviyesine sahip olan balıklar ise ton balığı (özellikle akorkinoz), kılıçbalığı, kral uskumru ve köpek balığıdır. Hamilelik döneminde özellikle cıva içeriği yüksek bu balıklardan kesinlikle uzak durulmalıdır.


Deniz ürünleri

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Çiğ, füme veya konserve deniz ürünlerinde listeria bakterisi riski yüksek olduğu için hamilelik döneminde uzak durulması gereken besinlerdendir. Özellikle midye, istiridye, deniz tarağı gibi kabuklu deniz hayvanlarının taşıdığı bazı enfeksiyonlar pişirme yoluyla engellenebilse de yosun kaynaklı enfeksiyonlar üzerinde etkili olmamaktadır.


Çiğ yumurta

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Çiğ yumurta ve çiğ yumurta içeren besinler salmonella riski taşımaları nedeniyle hamilelerin uzak kalması gereken besinler listesindedir. Mayonez, ev yapımı dondurma çiğ yumurta bulundurabileceğinden sakıncalılar listesindedir.


Yumuşak peynirler

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Brie, camembert, rokfor, feta, gorgonzola gibi yumuşak, krem peynirler ile pastörize sütten yapıldığına emin olmadığınız peynirler de listeria bakterisi riski nedeniyle hamilelikte uzak durulması gereken besinlerdendir.


Pastörize edilmemiş çiğ süt

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Pastörize edilmemiş süte de plasentadan bebeğe geçerek bebekte enfeksiyon veya kan zehirlenmesine aynı zamanda düşüğe de neden olabilen listeria bakterisi bulundurma riski taşıdığından hamilelikte kesinlikle tüketilmemelidir.


Kafein

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Hamilelik döneminde kafein üzerine farklı sonuçları olan araştırma sonuçları mevcut olmakla birlikte genel kural günlük 200 mg kafeinin (günlük 1 kupa kahve) üzerine çıkmamanız yönündedir. Kafeinin diüretik olduğu, bu nedenle de vücutta kalsiyum ve sıvı kaybına neden olduğu unutulmamalı ve tüketiminde bol su, kafeinsiz sıvı tüketilmesine dikkat edilmelidir. Ancak hamileliğin en kritik dönemi olan ilk trimestirde düşük riskinin azalabilmesi açısından kafein tüketiminin sıfırlanmasında fayda vardır. Bazı araştırmalar ise aşırı kafein tüketiminin prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı gibi olumsuzluklarla ilişkilendirilebileceğini ortaya koyar.


Alkol

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Hamilelik sürecinde tüketilebilecek güvenli alkol miktarına dair herhangi bir bilimsel veri olmamakla beraber alkolün özellikle kullanım sıklığı ve miktarına bağlı olarak bebekte fetal alkol sendromu başka olmak üzere birçok gelişimsel bozukluklara da neden olabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla bu durumda anne adaylarına yapılabilecek en akılcı öneri hamilelik ve emzirme sırasında alkol tüketiminden olabildiğince uzak durmaları olacaktır.


İyi yıkanmamış sebze ve meyveler

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Taze sebze ve meyveler çok iyi yıkanmaları kaydıyla sağlığımızın en büyük destekçileri… İyi temizlememiş sebze ve meyvelere bulaşan riski olan gondii isimli parazit anne ve bebekte toksoplazma enfeksiyonu gelişmesine neden olur. Hamileler hijyeninden emin olmadıkları salata veya çiğ sebzelerden kesinlikle uzak durmalıdırlar.


Bitkiler ve otlar

Hamilelikte ton balığından uzak durun

Normal yaşantınızda çok faydasını gördüğünüz bazı bitki ve çaylar özellikle hamilelik döneminde tehlikeli birer ajan haline gelebilir. Araştırmalar yemeklere serpiştirip tükettiğiniz çok az miktarda bitki veya baharatın çoğunlukla güvenli olduğunu ancak 1-2 tatlı kaşığı kullanılarak yapılan çayların oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden gerek rahim ağzını uyarıcı ve düşük riskini artırıcı etkileri nedeniyle fesleğen, adaçayı, akdiken, barut ağacı, melekotu, sinameki, çuha çiçeği, karanfil yağı, ardıç, ökseotu, aloe vera, barut ağacı, diken üzümü, civanperçemi, hayıt, ayı üzümü, zerdeçal, kekik, kediotu, biberiye, yarpuz, maydanoz, su yosunu, kava kava, züfa otu, at kuyruğu, köpek otu, gotu kola, ginseng, zencefil, tarçın, aynısefa çay olarak veya yüksek miktarlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA

False