GeriHamilelikte Beslenme Hamilelikte alınmaması gereken gıdalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte alınmaması gereken gıdalar

Hamilelikte alınmaması gereken gıdalar

Bu dönemde çay-kahve içmek doğru mu?

“Hamileyken alınmaması gereken gıdalar için özellikle gebeliğin ilk 10 haftasına ayrı bir yer ayırmak gerekir. Çünkü bu dönem bebeğin organ yapımını gerçekleştiği ‘organogenez’ dönemidir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Numan Bayazıt, faydalı ve zararlı besinleri tek tek açıkladı.

Fetal alkol sendromu

Bazı teratojenler, bu dönemde alındığında organ anomalilerine neden olurlar. Bunların arasında en iyi bilineni alkoldür. "Fetal alkol sendromu" adı verilen özgün bir tabloya neden olabilir. Bu çocukların kendine özgü bir yüz tipi vardır. Kalp ve sinir sisteminde ciddi anomaliler olabilir. Normal gelişimlerini sürdüremezler. Ayrıca batı toplumunda çocuklardaki zeka geriliğinin en sık nedenidir. Daha çok fazla miktarda içki içen (günde 8 bardak veya fazla) kadınların çocuklarında görülmesine rağmen az miktarda alkol alındığında da rastlanmıştır. O nedenle güvenli bir alkol dozundan bahsedilemez. Gebe kadınlara hiç alkol almamaları önerilmelidir.

Sigara yasağı

Sigaranın bilinen birçok zararları arasında en net gösterileni bebeğin doğum ağırlığının düşük olmasıdır. Kesinlikle içilmemelidir.

Zararlı ve zararsız tüm besinler

- İlk üç ayda alınan toxoplasma isimli parazit de beyin ve gözde ciddi problemlere neden olabilir. Toxoplasma kedi pisliğinden yayılmasına rağmen, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerle, iyi pişmemiş etlerle bulaşır. Gebe kadınların lokantalarda salata yemesi çok doğru değildir.

- Salam, sucuk, sosis, kokoreç ve sakatatlar parazit barındırma olasılığı yüksek olan yiyeceklerdir. Midye ve istiridye gibi kabuklular deniz suyu içindeki pisliği fazlaca barındıran bir gıdalardır. Sushi yenmemelidir. Çiğ balık parazit içerebilir. Diğer deniz ürünleri iyi pişirilmek kaydı ile yenilebilir.

- Balık hamilelikte özellikle önerilen bir gıdadır. İçerdiği omega-3 bebeğin beyin gelişimini destekler. Ancak derin su balıkları civa gibi ağır metalleri içerir, bunlar daha çok kılıç balığı, köpek balığı gibi büyük balıklardır. Ton, somon gibi büyük balıkları da haftada 1 kereden fazla tüketmemek doğru olur.

- Yumurta taze ve iyi pişirilmiş olmalıdır. Çiğ yumurta içeren mayonez kullanılmamalıdır.

- Gebelikte konserve ve hormonlu gıdalardan, konsantre meyve sularından uzak durmak gerekir.

- Tatlandırıcılar kullanılmamalıdır.

- Pastörize olmayan sütten yapılmış peynirlerden Listeria isimli bakteri bulaşabilir.

- Çay yasak değildir ama fazla tüketilmemelidir. Kahve daha fazla kafein içerdiğinden düzenli olarak içilmemelidir. Bitki çayları da düzenli olmamak kaydı ile içilebilir.

- Şeker ve un içeren gıdalar mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, hamur işleri, şekerleme, baklava, pasta ve benzeri tatlılar bunlardandır. Buna dikkat eden bir gebe hem gereksiz kilo almayacak hem de bebeği yerli gıdayı alıp sağlıklı olarak büyüyecektir. 

BESLENME ŞEKLİ BEBEĞİN GENLERİNİ BELİRLİYOR

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False