GeriHamilelikte Beslenme Hamilelikte Alınan Sıvı Enerji Veriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Alınan Sıvı Enerji Veriyor

Hamilelikte Alınan Sıvı Enerji Veriyor

Gebelikte bol sıvı tüketmek birçok sorunu engelliyor.

Hamilelikte annelerin sıvı ihtiyacı arttığı için yeterli sıvı alımı son derece önemli. Normal bir gebelikte, kan hacminin artması yanında, solunumla akciğerlerden kaybedilen su miktarı da artıyor. Özellikle sıcak ortamlarda terleme ile ortaya çıkan sıvı kaybının telafi edilmesi yeterli sıvı tüketimiyle olacaktır.

• Bol sıvı alınması, aynı zamanda annede kabızlık olmasını önler. Hemoroid (basur) gelişimi hamilelikte sık görülür. Hemoroidin en önemli sebebi kabızlıktır. Bol sıvı tüketimi ile kabızlığın önlenmesi, hemoroid oluşumunu da önleyecektir.

• Yeterli sıvı alımı, anne ve bebekteki elektrolit dengesini de sağlayacaktır.

• Yeterli sıvı alımı aynı zamanda annenin kendini enerjik hissetmesini sağlar, cilt kuruluğunu önler.

Susuz Kalmak Erken Doğum Nedeni mi?

Yeterli sıvı alınmaması durumunda dehidratasyon dediğimiz, susuz kalma durumu söz konusu olur. Dehidratasyon hamilelikte anne ve bebek açısından ciddi sorunlar yaratır. Bu durumda bazı hormonlar rahimde kasılmalar yaparak erken doğuma yol açabilir. Mayıs- Ağustos ayları arasında erken doğum oranının arttığı bilinmektedir. Erken doğum tehdidi oluştuğunda anneye damardan sıvı verilerek erken doğum durdurulmaya çalışılır.

Dehidratasyon durumunda bebek açısından bir tehlike de bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısının azalmasıdır. Amnion sıvısı yaklaşık her 3 saatte kendisini yenileyen bir sıvıdır. Annede yeterli sıvı olmaması yani dehidratasyon olması amnion sıvısının da miktarını olumsuz etkileyecektir. Oligohidramnios dediğimiz amnion sıvısının azlığı söz konusu olur. Bu tablo da çocuk hareketlerini azaltacaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Riski

Yeterli sıvı alınmaması annede idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskini artıracaktır. Bol sıvı alıp, sık idrara çıkma idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Hamilelikte günlük sıvı ihtiyacı, yemeklerle aldığımız sıvının haricinde günlük on bardak civarındadır. Aktif çalışan anneler için bu miktar tabii ki daha fazladır.

Tek Sıvı Su Değildir

Sıvı ihtiyacı sadece su içerek karşılanmaz. Meyve suları, soda gibi içecekler de içilebilir. Annelerin sıklıkla sorduğu sorulardan biri de soda içip içemeyecekleridir. Tabii ki içilebilir. Meyve sularının kalorisinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Meyve çayları önerilebilir. Çay, kahve gibi içecekler hem tein, kafein içerdiği için, hem de idrar miktarını arttırarak vücuttan sıvı kaybına yol açacağı için fazla tüketilmesi önerilmez.

Op. Dr. Cüneyt Uygur
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False