Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemi

Hamilelik döneminde beslenme bilindiği gibi çok önemli bir husustur. Hamileliğin rahat geçmesini sağlamasının yanı sıra, bebeğinizin de sağlıklı dünyaya gelmesini sağlar. Gebelikte doğru beslenmek sizi lohusalık döneminde de rahata kavuşturacaktır. Hamileliğin hangi ayında olursanız olun yeterli ve dengeli beslenmek bebeğinizin gelişimi için çok önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ?

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemi

Gebelikte almış olduğunuz tüm vitamin, mineral ve demir desteği bebeğinizin doğumdan sonra da sağlıklı olmasını sağlayacaktır. İhtiyaç fazlası tüketilen gıdalar ise gebeliğe sadece artmış kalori ve kilo fazlası olarak dönecektir. Bu nedenle dengeli ve doğru beslenme azami önem arz etmektedir.

Eğer bu dönemde konunun uzmanının fikirleri alınabilirse gebelikte almamız gerekenolan tüm vitaminleri besinlerden rahatlıkla alabilirsiniz. Günlük beslenme planlanır iken; sebze, meyve, balık, et, yumurta, süt ve süt ürünleri size bu konuda epeyce yardımcı olacaktır.

Gebelikte öğün sayımız ise en az 5 olmalıdır. Sık aralıklarla, azar azar beslenilmelidir. Ek olarak lif alımı oldukça dikkatli şekilde yapılmalıdır ki aksi durumda gebelikte lif alımı düşük olursa kabızlık gibi sorunlarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Bunun için lifli gıdalar da gebelik diyetinize altın standart olarak eklenmelidir. Bu gıdalara örnek olarak bezelye, portakal, havuç, mercimek, nohut vb. sıralanabilir.

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ 

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemi

Dikkat edilecek bir diğer husus ise su tüketimidir. Su tüketimi yeterli düzeyde almış olunursa kabızlıkla uğraşmak zorunda kalma olasılığını da düşürmüş ve önleminizi almış olursunuz. Ancak su alımı idrar yolu enfeksiyonu veya erken doğum gibi pek çok sorundan da koruyucu olacaktır.

Gebelikte kan yapıcı ve besin değeri yüksek olan gıdalar tercih edilmelidir. Yiyeceklerle alınamayan vitaminleri ise doktorunuza danışarak dışarıdan alabilmek mümkündür.

Yapılmayacak tüketimler arasında pişirilmemiş çiğ besinlerden kaçınılmalıdır. Bunlar sindirim sisteminde rahatsızlığa neden olacağı gibi bazı paraziter enfeksiyonların kapılmasını kolaylaştırabilir. Gebelikte beslenmenin önemi hususlarından bir diğeri ise sıvı tüketimidir. Sıvılardan su ve süt en önemlileridir. Suyun hem sıvı ihtiyacını hem de cildinizin güzelleşmesine kadar giden yararları bulunmaktadır. Süt içmeniz de bir o kadar önemlidir.

KATKISIZ BESİNLER TÜKETMEYE ÇALIŞIN

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemi

Protein ve kalsiyum ihtiyacınızı alıp hem sizin hem de bebeğinizin kemik gelişimine yardımcı olacaktır. Gebelikte demir ihtiyacı da çok önemli bir etkendir. Demir ihtiyacınızı et, sakatat gibi hayvansal gıdaların yanında ıspanak, pekmez, susam vb. besinlerden de karşılayabilirsiniz.

Gebe beslenmesinin planlanmasının asıl amacı annenin ve bebeğinin sağlık durumunu korumak ve bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamaktır. Konuyu kısaca toparlayacak olursak anne adayları hamilelik döneminde beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Anne adayları düzenli ve dengeli olarak beslenilmelidir.

Sağlıksız ya da katkılı olan gıdalardan uzak durmamalılardır. Bütün vitamin, mineral ve besin değerlerinden ihtiyacı olduğu kadar tüketmelidir. Annenin yetersiz ve düzensiz beslenmesi gebelikte ve bebekte sorunlara yol açabilir. Bunun için anne adaylarının beslenme şekilleri oldukça önemlidir. Yağlı, tuzlu besinlerden uzak durmalılardır. Düzenli beslenmelidirler ve kötü alışkanlıklarından kurtulmaları gerekmektedir.

[fotogaleri=2632,2209,3040]

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO HESAPLAMA