Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik döneminde egzersiz zararlı mı?

Hamilelik döneminde yapılması gereken egzersizler hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, hangi durumlarda egzersiz yapılamayacağını açıklıyor.

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde egzersiz yapılması gereken bir durumdur. Anne adayı egzersize başlamadan önce mutlaka doktorundan izin almalıdır. Herhangi riskli gebelik, düşük olma olasılığı olan gebelerin egzersizden kaçınılması gerekmektedir. Gebelerin egzersize başlamaları için 3.ayın bitmesi beklenmektedir. Hamilelikte egzersizler; ağrıların azalmasını, annenin kasları iyi çalışmasını ve doğumdan sonra da vücudun kolay toparlanmasını sağlar, şekil bozukluklarının önüne geçer ev gebelikte ödemi azaltmak gibi yararları da vardır.

EGZERSİZ DOĞUMDA KOLAYLIK SAĞLAR

Hamilelik döneminde egzersiz zararlı mı

Gebelik döneminde ve doğumdan sonra da bu egzersizlere sürekli devam edilmelidir ve düzenli olarak yapılmalıdır. Egzersiz yaparken anne adayının kendini yorması istenmez. Ortalama egzersiz süresi günlük 20-30 dakikayı geçmemelidir. Anne hem fiziksel egzersiz yapıp hem de solunum egzersizi, doğru nefes almayı öğrenmeli. Bu annenin hem egzersizler içinde hem de doğum esnasında işine yaratacaktır. Anne egzersiz hareketlerinde kendisine eşlik eden bir hoca ile bebeğine zarar vermeyecek egzersizler yaptırılmalıdır. Egzersize başlarken önce ısınma hareketleri ile başlanmalı daha sonra diğer hareketlere geçilmelidir. Eğer egzersizler sizde veya bebeğinizde bir etki yapıyor ise egzersizlere hemen son verilmelidir.

Haberin Devamı

EĞİTMEN EŞLİĞİNDE EGZERSİZ

Hamilelik döneminde egzersiz zararlı mı

Hamilelik döneminde egzersiz yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Tam tersi hamilelik döneminde yapılan egzersizler anne adaylarına daha iyi gelecektir ve gebeliklerini rahatlatacaktır. Gebelikte yapılan egzersizler annenin doğumunu da kolaylaştırır. Her bakımdan anneye yararı vardır. Fakat hamilelikte yapılması gereken egzersiz hareketleri yapılmalıdır. Sakıncalı olan egzersizlerden ise kaçınılmalıdır. Anne adayları gebelikte başladığı bu egzersizleri kendisini yormadan lohusalık döneminde de yapmalıdır. Günlük 20-25 dk yapılan egzersiz yeterlidir. Anne egzersiz yaparken kendisini yormamalıdır. Yapılan egzersizleri gebeliğe uygun olması gerekmektedir. Bunun için anne adayına bir hoca da eşlik edebilir.

Haberin Devamı

RİSKLİ GEBELİKLER DİKKAT!

 Hamilelik döneminde egzersiz zararlı mı 

Egzersizlere ilk önce ısınma hareketleriyle başlamalıdır. Anne kendisini ve bebeğini çok yoran egzersizler yapmaları sakıncalıdır. Eğer egzersizler annede ve bebekte sorunlara neden oluyorsa egzersizlerin tamamen bırakılması gerekmektedir. Annenin gebelikte egzersiz yapması düşüğe neden olmamaktadır. Halk arasında öyle olduğu zannedilmektedir, fakat egzersizler annenin her bakımdan işini kolaylaştırmaktadır. Egzersize başlamadan önce doktorunuzla mutlaka danışmanız gerekmektedir. Riskli gebelik sahibi olan anne adayları egzersiz yapmaları sakıncalı olabilir. Bunun için anne adaylarının egzersize başlamadan önce doktor kontrolünden geçmelidir.

[fotogaleri=2731,2604,2594]

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK