GeriHamilelikte Beslenme Hamileler neden aşerir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileler neden aşerir?

Hamileler neden aşerir?

Aşerme hakkında bildiklerinizin ne kadarı doğru dersiniz?

Aşerme, hamlelik döneminde anne adayının bazı yiyeceklere karşı aşırı düşkünlük duymasıdır. Bazen de bir besine aşırı ilgi duymak yerine o besinlerden tiksinme de söz konusu olabilir. Bir çok kadın hamileliği boyunca en az bir besini aşerir. Bazen çikolata, pasta, elma gibi besinler aşerilirken bazen de normal zamanda yenilmesinden hoşlanılmayan sıradışı yiyecekler aşerilebilir.

Çikolata, dondurma gibi bazı şekerli yiyecekler, balık, süt ürünleri, meyveler en çok aşerilen yiyeceklerin başında gelir.

Hamileler neden aşerir

AŞERMENİN SEBEPLERİ NEDİR ?

Hamilelikte neden aşerme yaşanıldığını bilimsel olarak kesin bir kanıtı yoktur. Yapılan araştırmalar sonucunda rutin tüketilen gıdalardaki eksikliklerin veya vitamin ve minerallere duyulan ihtiyacın artmasıyla bu ihtiyacı gidermek için vücudun bu besinlere karşı  ihtiyaç duyduğu düşünülmektedir. Yine araştırmalar erken hamilelikte oluşan ostrojen , progesterone ve HCG hormonlarının artışıyla merkezi etkilerin özellikle beyinde etki yarattığını öne vurmuştur . Ayrıca bazı hamile kadınlarda ani tiksinme veya bazı baskın tatları yemeyi reddetme durumu da ortaya çıkabilir. Bu anne adayının bazı yiyeceklerin tadını ve kokusunu farklı hissetmesi, hamilelikle ilgili hormonel değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Hamileler neden aşerir

EN ÇOK HANGİ BESİNLER AŞERİLİYOR?

Sağlıklı besinlerin uygun çeşitlilikle alınması devam ettiği sürece, zaman zaman aşerme normal bir süreçtir. Eğer özellikle sağlıksız besinlere aşerme yoğun bir seyir halindeyse (tatlılara , çikolataya aşırı düşkünlük gibi) bu gıdalar fazla tüketmemeye çalışın ve sdaha sağlıklı alternartiflere yönelin.  Fazla miktarlarda tüketmemeye çalışın. Fazla şeker tüketimi, fazla kilo almanıza ve diş sorunlarına sebep olur. Yapılan bazı araştırmalar %50-80 hamile kadının, hamilelik öncesi yemekten hoşlandığı besinleri hamilelikte koku hassasiyetinden dolayı yiyemediğini saptanmıştır.

Hamileler neden aşerir

Araştırmalara göre en çok aşerilen gıdalar ise şöyle:

  • Turşu
  • Dondurma
  • Tatlılar (çikolata,şeker)
  • Karbonhidrat-yüksek kalorili gıdalar (hamur işi, pizza, cips)
  • Et, tavuk gibi hayvansal proteinler
  • Meyveler ( Karpuz, kavun, çilek  gibi)
  • Süt ürünleri (peynir, yoğurt)
  • Baharatlı yiyecekler
  • Değişik kombinasyonlu alternatifler (Kavunu biberle yemek gibi)

Hamileler neden aşerir

SAĞLIKSIZ BESİNLERİ AŞERMEYİ KONTROL ETMENİN YOLLARI

-Ani açlık hissini önlemek için düzenli öğünlerde besin tüketin.
-Öğünler arası sağlıklı atıştırmalıklar yiyin.
-Aç olduğunuzda yiyecek alışverişi yapmayın.
-Sağlıklı, düşük glisemic indeksli, sizi uzun süre tok tutabilecek yiyeceklerle beslenin. (Örneğin; tam buğday ekmeği,meyve)

YİYECEK DIŞI AŞERMELER

Bazı hamile kadınlarda yiyecek dışı aşermelerde gelişebilir .Bunlara tebeşir,kil,sabun gibi örnekler verilebilir. Bu tür aşermeler mineral zehirlenmelere veya ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Yapılan araştırmalarda 10 kadından 8’inin hamileliklerinde belli bir yiyeceği aşerdikleri görülür. Bazıları tatlı besinleri, bazıları tuzlu atıştırmalıkları, bazıları baharatlı ve yağlı hatta normalde yemeyi tercih etmedikleri yiyecekleri aşerirler. Bazı durumlarda aşırı et tüketimi görülür.

14 ADIMDA HAMİLELİKTE DOĞRU BESLENME

False